Hey Suuz, hoe zit dat nou eigenlijk? Jullie zitten daar al lang en breed met jullie kont in een nieuw land, waar blijft dan nu die nieuwe “Wistje Datjes”?! 

Ja, het is waar, jullie hebben er nog eentje van me tegoed. Maar ik zit een beetje met een probleem… Want hoe moet ik nu in hemelsnaam beginnen aan een Wistje Datjes over een land dat zo groot en veelzijdig is als Indonesië!?

Een land wat je bijna geen land meer kan noemen, maar eigenlijk eerder een werelddeel?

Een land dat uit wel 17.480(!) verschillende eilanden bestaat?

Een land dat dusdanig groot en lang is dat het verdorie 3(!!) verschillende tijdzones kent?

Waar wel 264 miljoen(!!!) mensen wonen, in 300 verschillende soorten bevolkingsgroepen en waar er 700(!!!) verschillende soorten talen worden gesproken?

Een land die de thuisbasis vormt voor 17% van alle wildlife in de wereld en daarom als één van de weinige landen ter wereld de officiële titel “mega diverse” (!!!!) heeft gekregen?

Hoeveel meer uitroeptekens (!!!!) wil je hebben…? Please, somebody stop me, want ik draai compleet door!

Poehh… Als ik over zo’n land een Wistje Datjes zou moeten schrijven raak ik nooit uitgebabbeld! En daarom heb ik besloten om dat ook lekker niet te gaan doen…

Aangezien we namelijk bij lange na natuurlijk niet heel Indonesië zullen gaan doorreizen, heb ik dan ook maar besloten om het van vandaag te beperken tot slechts één deel van dit land. En wel tot het eiland Sumatra, waar ons Indo avontuur officieel is begonnen!

En oké, misschien strooien we er voor de vorm ook een paar algemene Indo Wistje Datjes er doorheen… Maar nu eerst en vooral, Sumatra!

Wistje dat…

De vlag van Indonesië bijna hetzelfde is als de vlag van Monaco? Enkel het formaat verschilt slechts een tikkeltje!

Zeg het maar jongens, wie van jullie twee is de copycat geweest?

Wist je dat Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, langzaam aan het zinken is? De laastste tien jaar is deze giga stad op het eiland Java al met 2,5 meter gezakt. Dit doordat deze voornamelijk op moerasgrond is gebouwd en grondwater hier op grote schaal wordt opgepompt.

De grootste oorzaak voor het zinken van een stad

De president van Indonesië wil nu zelfs de hoofdstad van het land gaan verplaatsen naar een spiksplinternieuwe stad op het eiland Borneo! Een politieke stunt of gewoonweg een geniaal idee..?

Dat Jakarta met een ernstig en groot probleem te dealen heeft staat in ieder geval wel vast…

Wist je dat er in de Indonesische/Maleisische taal zo’n 8000 woorden uit het Nederlands zijn “geleend”? Zo kan je hier zonder Google Translate te moeten gebruiken gewoon om een asbak vragen, een wasbak of een meubel.

Sommige woorden zijn in de loop van tijd lichtelijk verbasterd zoals kantor (kantoor), buku (boek), handuk (handdoek) en kulkas (koelkast). Maar de mooiste vind ik nog het woord “buku mopor“, wat klachtenboek betekent!

Typfoutje? Nee hoor, in Indonesië staat het hier gewoon goed geschreven!

Maar wist je dat wij in onze Nederlandse taal ook weer veel woorden uit het Indonesisch hebben overgenomen? Weliswaar niet zoveel als andersom (wij hebben “slechts” 109 woorden van hen gepikt) maar het zijn evengoed woorden die jij en ik nog regelmatig gebruiken! (al zal het voor de Vlaamse babbelaars onder ons misschien iets minder herkenbaar zijn…)

Een paar voorbeelden:

  • Dat is niet mijn pakkie-an (komt van het woord bagian, wat taak of verantwoordelijkheid betekent)
  • Amper (weinig of nauwelijks: afgeleid van hampir)
  • Gladjakker ( van geladak, wat zwerfhond betekent)
  • Goeroe (van het Indonesische Guru: leermeester)
  • Maar ook nog vele andere alledaagse woorden zoals pienter, bazar, rimboe, piekeren, stootje, banjeren en tank. Jaja, zo spreek je zonder dat je het wist, zomaar toch een aardig woordje over de grens!
En ben je bij ons “de pisang”, dan heb je niet echt veel geluk…

Wist je dat Sumatra het op één na grootste eiland van Indonesië is? En een 6e plek op de wereld ranglijst van de grootste eilanden heeft? Dit meest westelijk eiland van Indonesië telt maar liefst 50 miljoen inwoners, welke goed is voor 20% van de complete Indonesische bevolking (yep, that’s right, Indonesië telt in totaal ruim 250 miljoen inwoners!), maar het is daar evengoed een stuk minder dichtbevolkt dan bijvoorbeeld het drukke Java of Bali.

Voor degene die een kleine opfrisser topografie nodig heeft: In het uitvergrootte stukje zie je een ingezoomd Indonesië in het wit met daarbij Sumatra in het rood

Tussen die 50 miljoen inwoners op Sumatra vind je veel verschillende etnische groepen, zoals de Atjehers in het noorden, de Batak mensen rondom het Toba Meer, de Minangkabau in het westen, de Malay in het oosten en de Ogah-Besemah in het zuiden (juist ja, wie kent deze volkeren allemaal niet..?). In de grote steden vind je daarnaast ook nog eens veel Chinesen, Arabieren en Indiërs. Kleurrijk volkje daar op dat eiland!

Een Batak jongeman en dame (noord Sumatra) in prachtig traditionele kledij

Het grotendeel van de bevolking is moslim, een geloof die door Arabische handelaren in een ver, ver verleden in Indonesië terecht is gekomen. Wist je zelfs dat Indonesië het grootste moslimland ter wereld is?! Maar per bevolkingsgroep kan de invulling en uitvoering van dit geloof erg verschillen.

Dit komt door invloeden en het mixen van de islam met eigen traditionele en pre-islamitische religies, zoals bijvoorbeeld het animisme, een natuurlijke godsdienst waarin ze aan geestenverering doen.

Neem nu bijvoorbeeld de Minangkabau (West Sumatra), zoals dit bruidspaar hierboven. Een fanatiek islamitisch volkje, die daarnaast ook nog hun eeuwenoude matrairchale familiesysteem heeft behouden. Dat betekent dat de vrouwen het daar voor het zeggen hebben: al het familie bezit is en blijft bijvoorbeeld eigendom van de vrouw des huizes en wordt enkel geërfd door haar vrouwelijk nageslacht, de meisjes vragen daar de jongens ten huwelijk en de oudste dame is de matriarch die voor de hele clan beslist. Das nog eens girl power!!

Buiten de Islam kent verder ook het christendom, boeddhisme en hindoeïsme in Indonesië veel aanhangers. Je kan wel spreken over een behoorlijk multiculti getint landje dus!

Wist je dat er tussen al die verschillende bevolkingsgroepen ook een “blanke stam” op Sumatra leeft/leefde? Deze groep draagt de bijpassende naam de Putehs, wat “wit” in het Indonesisch betekent.
Hoe ze daar gekomen zijn is niet helemaal duidelijk. Sommige zeggen dat het nakomelingen zijn van Europese scheepsdrenkelingen van bijvoorbeeld Portugese afkomst. Anderen zeggen weer dat dit volk Turkse voorouders heeft. Wie het weet mag het zeggen!

Tragisch genoeg is bijna deze hele stam verloren gegaan tijdens de vreselijke Boxing Day Tsunami in 2004. Er leefden tot die tijd nog zo’n 500 Putehs op Sumatra, maar bijna niemand heeft de ramp overleefd. Het volk leefde met ongeveer 50 verschillende families in kleine vissersdorpjes aan de kant van de zee waar de tsunami het land het hardst heeft getroffen.

Het epicenter van de aardbeving was slechts 250 km van Sumatra verwijderd

Letterlijk één familie, een vader, moeder en twee zonen, heeft de ramp overleefd omdat zij ietsjes meer landinwaarts en hoger woonden. De rest van hun volk is samen met zijn unieke cultuur, eigen dialect en hun karakteristieke en unieke blauwe kleur ogen op één dag volledig weggeveegd.

Het is een mega tragisch verhaal, maar treurig genoeg tegelijkertijd ook wel een beetje poëtisch: die ruige zee die de Putehs ooit naar Sumatra heeft gebracht, heeft ze daar eeuwen laten ook weer weggenomen…

Het is je niet voor te stellen, hoe heftig die tsunami wel niet moet zijn geweest…

Wist je dat er, naast de veelzijdige bevolking, ook bizar veel bijzondere wilde diertjes op Sumatra leven? En wist je bijvoorbeeld dat dit eiland de enige plek ter wereld is waar olifanten, tijgers, neushoorns én oerang oetans nog in één en hetzelfde leefgebied leven?

Nog meer redenen om de schrikbarend snel verdwijnende bossen hier nog eens extra te beschermen voor de alles vernietigende mens

Sumatra bestaat voor wel 2,5 miljoen hectare uit regenwoud (dat zijn ruim 3,5 miljoen voetbalvelden!). Behalve meer dan 200 soorten zoogdieren en 580 verschillende soorten vogels vind je hier ook veel te gekke planten en bomen. Tussen de 10.000 (!) verschillende soorten planten groeit er hier in het woud ook de allergrootse bloem ter wereld, welke wel een diameter van een meter kan krijgen en 11 kilo kan wegen! Behoorlijke vaas die je voor dat bloempje moet zoeken…

Mocht je ooit eens willen weten hoe het voelt om een kaboutertje te zijn..?

Bloemen liefhebbers opgelet! Behalve de grootste bloem, is er in het Sumatraanse woeste woud namelijk ook de meest stinkende bloem te vinden. Of te ruiken…

Dit bloempje, die wel 2 meter hoog kan worden, bloeit maar één keer in de 6 of 7 jaar, en dan ook slechts voor een dag of 3, maar iedereen in een straal van bijna een km zal het dan weten. Hij laat dan namelijk een behoorlijk sterk luchtje af, welke nog het meest doet denken aan rottend vlees! Niet echt een geschikt bloemetje voor op de keukentafel dus…

Ook dit is weer een aardig bloempje van formaat!

Wist je dat, samen met Borneo, Sumatra de enige plek ter wereld is waar er nog orang oetans in het wild leven? Helaas worden deze magnifieke diertjes ook hier enorm met uitsterven bedreigd. Dit door illegale houtkap, stropers, mijnbouw en bosbranden voor de palmolie industrie.

In de laatste 16 jaar is de populatie met zo’n 160.000 gedaald. Naar schatting leven er nu op Sumatra nog maar zo’n 7000 orang oetans in het wild

Wist je dat Unilever de grootste afnemer is van deze niet duurzaam geproduceerde palmolie? Maar ook Nestlé, PepsiCo en Colgate-Palmolive proppen maar al te graag palmolie in hun producten. En wist je dat je daardoor dus eigenlijk gewoon een broodje orang oetang naar binnen werkt, elke keer als je bijvoorbeeld Nutella op je bammetje smeert? Misschien is het dus wel het overdenken waard om voortaan je ontbijtje van een ander soort broodbelegje te voorzien…

Hoe het regenwoud, het leefgebied van de orang oetan, in moordend tempo ruimte moet maken voor goedkope palmolie plantages

Wist je dat Indonesië de meeste vulkanen ter wereld heeft? En dat er van die 400 vulkanen er nog 130 actief zijn? 28 van deze actieve vulkanen bevinden zich op het eiland Sumatra en er vinden hier dan ook nog vrij regelmatig vulkaanuitbarstingen plaats.

De grootste vulkanen van Indonesië staan op dit kaartje aangegeven. Zoals je ziet zijn het er behoorlijk wat!

De laatste Sumatraanse vulkaan die zich liet horen was de Sinabung, die twee maanden geleden (11 juni 2019) met veel kabaal en tot wel 7 km hoog een gigantische pluim van vulkanisch as en rook de lucht in spoot!

Wow! Just, wow!

Dat er zoveel aardbevingen, tsunamies en vulkaanuitbarstingen plaats vinden in Indonesië is geen toeval. Indonesië ligt namelijk in de zogeheten “Ring of Fire”, ’s werelds meest actieve geologische zone, ofwel waar de meeste aardbevingen en vulkaanuitbarstingen op de aarde plaats vinden.

Deze “Ring van Vuur” bevat zo’n 75% van alle 1500 vulkanen ter wereld en strekt zich uit rondom de Grote Oceaan, waarvan een heel groot deel rond Indonesië.

Hier schuift de Australische aardplaat met een snelheid van wel 6 cm per jaar onder de Euroazische plaat. En deze twee botsende rakkers zijn dus de grote boosdoeners van de vele uitbarstingen, aard,- en zeebevingen in dat gebied. Heftig!!

Bijna heel Indonesië ligt zo’n beetje in de Ring of Fire

Wist je dat Sumatra niet alleen een hele avontuurlijke reisbestemming is, maar ook perfect is voor een heerlijk tropische strand,- of surfvakantie? Omdat iedereen daarvoor altijd direct aan Bali denkt, zien veel strandliefhebbers Sumatra al snel over het hoofd.

Zonde, want Sumatra heeft minstens net zo veel mooie wit-zand-helder-blauw-water-stranden met daarbij ook nog vele te gekke surfspots! Wil je je dus een keer losrukken van de geijkte toeristtrail, maar evengoed wél een lekker instagramable vakantiespot bezoeken, Go Sumatra!

Neem nu bijvoorbeeld Nias, een plaats in Sumatra welke is opgenomen in de 10 beste surfspots ter wereld. Breng wel een dosis goeie surfskills met je mee voordat je deze woeste golven gaat trotseren!

Wist je dat wij grootste plannen hebben voor onze reis door Sumatra? Met activiteiten en bezichtigingen die ook voor ons weer compleet nieuw zijn en welke we nog nooit eerder hebben gedaan?

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: het zal voor een groot deel dingen bevatten waar we zojuist in deze Wistje Datjes al over hebben gebabbeld: Mystieke vulkanen, woeste jungle, exotische wildlife, maar ook – insert mysterieus en tension opbouwend muziekje hier – een bijzondere meet and greet met een “brotha from another motha”! Oehlalaaaa…

En om die reden hebben wij dus het vermoeden dat Sumatra, zelfs voor ons doen, behoorlijk speciaal, onvergetelijk en niet te vergeten pretty badass gaat worden!!

Nieuwsgierig geworden? Blijf dan vooral lekker meebabbelen! En tip van de dag: laat meteen hieronder even je emailadres achter, zodat je nooit meer een babbel te hoeft te missen!

Oh ja en voor degene die dus wél al wat babbels hebben gemist (the horror..!), je kan hier en hier én hier onze voorgaande Indo-babbels nog eventjes terug lezen. Ben je weer lekker helemaal up to date…

Toedeloe!