We bevinden ons op het eiland Koh Samet. We hadden namelijk besloten om eerst een paar dagen “vakantie” te vieren op een eilandje, voordat we aan Het Grote Reizen gaan beginnen. Lekker bijkomen van de vliegreis en ons lijf ontdoen van de laatste Westerse stress restjes. Onze keuze was gevallen op Koh Samet, een paradijselijke eiland waar we met ons kont in het witte zand en de voetjes in het blauwe water weer helemaal zen konden worden. Het is het dichtsbijzijnde eiland van Bangkok dus een logische bestemming voor ons tussentripje.

De stranden zijn hier inderdaad prachtig, met zand zo fijn als poeder en wit als parels. Een helder blauwe zee probeert je telkens weer te verleiden tot een duik tussen haar golven. En als je dan uiteindelijk zwicht en vanaf het water naar het eiland kijkt, kan je enkel nog maar stilvallen door de schoonheid die je aanschouwt. Groen op het strand, groen op de bergen, groen tussen de rotsen…., Moeder natuur heeft haarzelf werkelijkwaar overtroffen met dit stukje natuurpracht. Als Koh Samet een vrouw zou zijn, dan was zij absoluut gekroond tot Miss Universe.

Maar net als zovele mooie vrouwen verbergt ook Ko Samet een mindere mooie kant. Alhoewel, van verbergen is hier niet echt sprake. Zet twee stappen van het strand af en je wordt meteen geconfronteerd met haar donkere kant.

Een stukje geschiedenis: Ko Samet is begin jaren ’80 officieel benoemd tot een National Park en kwam onder het beheer van de Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Hoogbouw werd verboden maar dit betekent niet dat er hier geen (massa)toerisme plaats vindt. Het is een populair vluchtoord voor o.a. de thaise bevolking zelf, die in hun vrije weekends maar al te graag een tripje naar het eiland maken voor een paar dagen strand, zee en feesten.

Ondertussen telt het eiland maar liefst 60 vakantieparken in de vorm van luxe bungalows en goedkopere houten hutjes. Dit verdeeld over 12 stranden. Opzich zouden deze bungalows ergens nog wel wat kunnen bijdragen aan de uiterlijke charmes van zo’n idyllisch strandje (het is in elk geval een beter aanzicht dan betonnen hoogbouw!), maar de meeste van deze luxeresorts en bijbehorende restaurants zijn werkelijk vervallen tot armoedige krotten. Overal waar je kijkt zie je rottende raamkozijnen, bladderende verf en beschimmelde daken. Vergane glorie op en top! Maar dat is niet het ergste…

Waar toerisme is, is (jammer genoeg) vervuiling. Maar wat er hier gebeurt, daar begrijp ik echt helemaal niks van. Overal, maar werkelijk overal ligt afval! En niet enkel “gewoon” dagelijks afval, nee het lijkt hier wel één grote dumpplek voor grofvuil! Tussen de vakantie huisjes, langs de (zand)wegen, aan de stranden… overal waar je maar kijkt zie je resten bouwafval, verpakkingsmateriaal en afgedankt gebruikt hout. Combineer dit met de vervallen vakantie hutjes en je waant je ergens in een sloppenwijk.

Er is 20 jaar lang geen officiele vorm van afvalverwerking geweest op het eiland. Toeristen en bedrijven dumpen hun afval waar ze maar kunnen en met 6ton afval per dag kun je wel zeggen dat het eiland met een groot probleem te kampen heeft die alsmaar blijft groeien.

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een Nationaal Natuurpark het zover heeft laten komen? Bekommert er zich dan niemand om het onderhoud van dit prachtige eiland? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Bij de uitbaters van de resorts? De authoriteiten? Niemand die zich geroepen voelt om het afval weg te brengen of op te halen van het eiland. Dus de afvalberg wordt steeds groter en groter. Er stroomt genoeg geld binnen doormiddel van de entree die je moeten betalen om toegang te krijgen tot dit eiland (het is immers een National Park). Daarbij vraagt de bestaande horeca ook nog eens absurd hoge prijzen voor  accomodatie, eten en drinken, welke ook nog eens van de meest belabberde kwaliteit is (fried noodles bestellen en tot snot gekookte wonton/loempia vellen op je bord krijgen).  Het erge is dat deze afval puur en alleen maar door het toerisme komt en dat de overheid zeker wel over het geld en middelen beschikt om hier wat aan te doen, maar dat ze blijkbaar winstmarge boven natuur en milieu zetten. De naam National Park wordt hierdoor een lachertje…

Het is een eeuwige zonde dat dit pareltje in de zee zo verpest wordt. Hopelijk gaat Thailand nog inzien waar ze mee bezig zijn en zoeken ze naar een oplossing om groener en duurzamer met dit eiland om te gaan. Maar ik ben bang dat het al te laat is…

Ik probeer te genieten van de prachtige natuur, maar ik word echt een beetje verdrietig van wat er hier gebeurt. Laten we maar snel weg gaan van dit eiland vol met tegenstrijdigheden.

Op de boot samen met de jeugd van het vasteland op weg naar een weekendje zee en strand
Op de boot samen met de jeugd van het vasteland op weg naar een weekendje zee en strand
Het uitzicht vanaf de boot is veelbelovend
Het uitzicht vanaf de boot is veelbelovend
Een enorme pier wacht ons al op
Een enorme pier wacht ons al op
Gelukkig zijn we welkom!
Gelukkig zijn we welkom!
Kan niet ontkennen dat dit best wel genieten is...
Kan niet ontkennen dat dit best wel genieten is…
Ook de verse kokosnoot smaakt me al te best!
Ook de verse kokosnoot smaakt me al te best!
Helaas is óók dit Kon Samet
Afval achter de vakantiehuisjes...
Afval achter de vakantiehuisjes…
Afval naast de vakantiehuisjes....
Afval naast de vakantiehuisjes….
Afval vóór de vakantiehuisjes...
Afval vóór de vakantiehuisjes…
Afval langs de weg
Afval langs de weg
Afval achter het strand
Afval achter het strand
Toch nog iemand die een poging doet z'n afval weg te brengen... Maar waarheen?
Toch nog iemand die een poging doet z’n afval weg te brengen… Maar waarheen?
De vakantie woningen helpen ook niet mee aan het straatbeeld
De vakantie woningen helpen ook niet mee aan het straatbeeld
Hoog op de heuvels tussen de bossen en de rotsen is het uitzicht gelukkig nog adembenemend
Hoog op de heuvels tussen de bossen en de rotsen is het uitzicht gelukkig nog adembenemend
Mini stukje unspoiled strandjes gevonden? Of is het ook slechts schijn?
Mini stukje unspoiled strandjes gevonden? Of is het ook slechts schijn?
Deze pier wint het toch wel van zijn grote broer als je het mij vraagt!
Deze pier wint het toch wel van zijn grote broer als je het mij vraagt!
Desondanks is ons houten hutje goed toeven
Ondanks alles is het in ons simpele houten hutje goed toeven!
Zal een offer aan Buddha wellicht verbetering brengen?
Zal een offer aan Buddha wellicht verbetering brengen?