Aangekomen in Medan werd het hoog tijd om eens een globale planning te gaan maken voor onze Indo reis. Dat betekende dat we moesten gaan bedenken waar we nou eigenlijk allemaal heen zouden willen gaan en welke route we daarvoor het beste voor konden uitstippelen.

Maar toen we eenmaal goed en wel met de kaart van Sumatra voor ons snufferd zaten, kwamen we tot de conclusie dat Sumatra toch wel héél… Erg… Groot is. En dat er hier dus toch wel héél… Veel… Te doen is.

Dus besloten we om eerst maar gewoon naar het noorden af te reizen, om vanaf daar al zig zaggend Sumatra door te gaan trekken richting het zuiden. En joh, waarom dan ook niet gewoon letterlijk beginnen op Kilometer Zero“, het uiterste noord/westelijke puntje van héél het land, daar waar Indonesië dus letterlijk begint! Pretty cool huh?! Ja dat leek ons eigenlijk wel een puik plan!

We hebben hem aangetikt hoor, “Kilometer Nol”! Vanaf hier beginnen we nu officieel met tellen!

We stapten dan ook enthousiast en met een backpack vol nieuwe reisenergie op de bus richting het noordwesten, naar het eilandje Pulau Weh, vlak bij de stad Banda Aceh. We hadden verder nog niet al te veel opgezocht over deze bestemming dus we lieten ons voornamelijk gewoon lekker verrassen.

Het enige wat we wisten is dat het een relatief “klein” eiland was, maar wel redelijk ontwikkeld, en welke je op de scooter in een paar uurtjes zou kunnen rond rijden. Er zou verder één wat groter “stadje” op het eiland te vinden zijn (wat eigenlijk eerder gewoon een vissersdorpje is) en uiteraard meerdere kleine stranden.

Maar hoe dichter we bij het eiland kwamen, en hoe meer we uiteindelijk van het eiland zelf te zien kregen, hoe meer we tot de verrassende ontdekking kwamen dat onze eerste échte bestemming ook meteen een ware hidden gem bleek te zijn!

Maar wat is dat dan eigenlijk precies, een hidden gem”? En wanneer mag je een bepaalde plek nou met zekerheid die vage hidden gem-stempel geven? Na jaren van uitgebreide research, grondig wetenschappelijk onderzoek, ellenlange enquêtes afnemen en na nog eens uren van overleg en vergaderen, kwamen we tot de volgende unanieme conclusie:

  • Een bestemming is een gem wanneer:
    Het er erg mooi is (in te vullen naar eigen interpretatie van het woord mooi)
  • Een bestemming wordt een hidden gem als:
    Het nog niet echt ontdekt is en bezocht wordt door vele andere toeristen en daardoor dus nog niet commercieel is geworden, maar juist z’n authentieke sfeer nog heeft weten te behouden

Oké, zijn we daar in ieder geval over uit. Maar mochten er nou toch nog twijfels ontstaan, dan hebben we bij deze ook nog een handige checklist opgesteld om het kaf van het gem-koren te kunnen onderscheiden!

Pak dus snel pen en papier bij de hand en vink met ons mee op onze hidden gem-checklist voor Pulau Weh!

Een bestemming is een hidden gem als:

Het moeilijk te bereiken is, vanwege bijvoorbeeld een afgelegen ligging of weinig openbaar vervoer mogelijkheden ernaar toe.
(“Laten we naar Pula Weh gaan!” 17,5 uur, twee tuk tuks, één bus en één boot later…)

Check! ✔️

Waaro? Nou daaro! 👆 Het aller, aller, ALLER verste punt van heel Indo! (tik maar op het plaatje en inzoomen geblazen!)

Als blijkt dat je de enige westerling op de bus of de boot bent, op weg naar de bestemming.

Check! ✔️

Gezellig met z’n allen in het bussie

Als er op de plek zelf geen openbaar vervoer te vinden is en je je dus door middel van becak of scooter moet verplaatsen

Check! ✔️

Lekker knus hoor in de becak!

Als je op de pier niet wordt aangesproken door mensen die je van alles willen aansmeren (denk: taxi chauffeurs, tourguides, guesthouse proppers etc), maar dat je enkel vergezeld wordt door wat vissertjes… die geen woord Engels spreken.

Check! ✔️

You, me & the sea… (and some local fishermen) 

Oja, je weet dus dat je op een hidden gem bent gestuiterd als er blijkbaar niemand Engels spreekt!

Check! ✔️

Als er extreem mooie natuurverschijnselen te vinden zijn. Wat dacht je van bijvoorbeeld hagelwitte stranden met azuur blauwe zee, groene jungle met watervalletjes maar ook een heuse onderwater vulkaan!? (True story!)

Check! ✔️

Hoe blauw wil je het hebben?
Watervalletje, check! ✔️

Als er behalve een mooi landschap, er ook een wonderschone onderwaterwereld verstopt zit! En als het door het extreem heldere water dus een perfecte locatie blijkt te zijn voor duiken en snorkelen.

Check! ✔️

En als je daar wezens tegenkomt waarvan je geen flauw benul hebt hoe ze eigenlijk heten. Of waar je überhaupt het bestaan van afwist…

Als de lokale bevolking niet gewend is aan bikini’s, blote benen en buiken, en het dus beter is om zelf ook lekker met je kleren aan te gaan zwemmen.

Check! ✔️

When in Pulau Weh… Do as the Pulau Weh’ers do!

Als de enige andere toeristen locals vanuit eigen land blijken te zijn.

Check! ✔️

Say “KEJUUUU!”

Als er in het dorp geen supermarkten, shoppingmalls, of andere grote ketens te vinden zijn, maar je je boodschappen enkel op de markt kan halen.

Check! ✔️

Sabang “City”, lekker klein en kneuterig maar juist daardoor nog heerlijk sfeervol!

En de laatste alle-twijfel-wegnemende-super-duper-über-vink: als blijkt dat jijzelf voor je medetoeristen duidelijk interessanter bent dan de meest populaire bezienswaardigheid van heel het eiland!

Check, check double check! ✔️

Hoe Dennis zich voor héél eventjes een rockster mocht wanen bij “Kilometer Zero” (en dit gebeurde dus een stuk of 8 keer in die kleine 15 minuten dat we daar aanwezig waren…) 

Pulau Weh, proficiat! Je hebt met een perfect score je hidden gem-stempel dubbel en dwars verdiend!

En vandaag hebben we zowaar een extra treat voor jullie in petto. Namelijk een exclusief filmpje over Pulau Weh, in elkaar geknutseld door niemand minder dan…. Dennis!!

Jaja, de beste jongen heeft de smaak te pakken! Zo heeft hij laatst al zijn allereerste babbel geschreven en nu schudt hij hier zomaar deze verborgen edit talenten uit z’n mouw! Wat een duizendpoot is het toch ook..

Geniet lekker jongens en laat je door Dennis meenemen naar het wonderschone Pulau Weh!