Definitie van “blog”(m)/het blog zelfst.naamw.Uitspraak:   [blɔx] Verbuigingen:   blog|s (meerv.) soort dagboek dat iemand bijhoudt op een website Voorbeelden:   `een blog bijhouden`, `een blog met duizenden lezers`Synoniem:   weblog …

“Gaan jullie ook een reisdagboek bijhouden?” is een veelgestelde vraag die we te horen krijgen als we mensen vertellen over onze reisplannen. Onze digibeet Dennis laat dan vol trots zijn ‘Travel Journal’ zien; een boekje op handig zakformaat met vele lege pagina’s om tijdens je reis al je hersenkronkels in op te schrijven. Dennis is nog van de oude stempel. Hij geeft de voorkeur aan brieven in plaats van e-mail. Doet pas sinds een klein jaar aan internetbankieren. En Facebook kent ie alleen van horen zeggen.

En ja, er gaat uiteraard niks boven het oude vertrouwde pen en papier, maar ikzelf ga het er toch op wagen; een online digitaal reisdagboek beginnen! Leuk, om het thuisfront op de hoogte te houden van al het reilen en zeilen in Azië (of om ze stiekem jaloers te maken?). Leuk, voor als we later oud en grijs zijn en in het bejaardentehuis zitten (als er tegen die tijd nog wel computers bestaan). Leuk, voor het (denkbeeldige) nageslacht. Leuk…, maar hoe begin je zoiets eigenlijk in godesnaam….?

Noemen we Dennis de digibeet, dan ben ik de ietwat digibeter. Okey, mijn e-mails krijg ik dan wel met regelmaat binnen op mijn smartphone, bankieren doe ik al jáááren online en ik ben wél actief op facebook, maar daar houden mijn basis digitale bezigheden eigenlijk ook wel mee op. Gelukkig heb je voor mensen zoals wij allerlei platformen en hulpmiddelen die ons óók de mogelijkheid geven om ons verhaal aan de wereld te tonen. Na alle gratis-online-reisdagboek-websites-voor-dummies bezocht te hebben kwam ik er al snel achter dat ik deze sites vaak te beperkt en te chaotisch/onoverzichtelijk vond. Geen waarbenjij.nu of  reisdagboek.net voor ons dus. Maar wat dan wel?

Tja, dan blijft er toch nog maar één mogelijkheid over: Een heuse eigen blog starten op een heuse eigen website…. Met dank aan google, youtube en een flink portie geduld is het na wat uurtjes prutsen dan toch gelukt! Zie hier, onze eigen website (voor dummies) is geboren! We gaan bloggen!

Echter, bij het woord ‘”bloggen” moet ik steevast denken aan een tv-commercial van een aantal jaren geleden (“Mijn man gaat elke ochtend eerst even een uurtje zitten bloggen.” “Wat? Gatverdamme!”). Dit in mijn achterhoofd hebbende én door het feit dat ik me niet opeens tot reizende verslaggever/journalist/interessante schrijver wil dopen, besluit ik bij deze om mijzelf geen blogger te noemen.  Nee, ik blog niet, ik babbel! En zeg nou zelf, dat klinkt veel gezelliger toch…?