Jongens nog aan toe. Dennis en Suuz gingen ook eens een keertje een georganiseerde excursie doen hoor… Wat denk je? We’ve got scammed!!

Je vindt ze op elke toeristische hotspot, de welbekende travel agencies : Tour operators die je vertier en vermaak aanbieden in elke denkbare vorm, afhankelijk van de locatie waar je je bevindt. Zo zijn we de afgelopen weken al veel van dit soort bureaus tegenkomen waar je je volledig georganiseerde excursie of tour kan boeken. Van jungle trekkingen tot wild water raften en ontelbaar veel bus uitstapjes naar de lokale trekpleisters zoals tempels, grotten of watervallen. Normaal gezien lopen we dit soort bureaus snel voorbij, want: 1) Vaak zijn deze uitstapjes enorm duur, en: 2) Wij houden niet zo van het kudde gevoel, die je bij dit soort (grote) groepsexcursies vaak gratis erbij krijgt. Nee hoor, wij organiseren liever zélf onze eigen uitstapjes, het is voordeliger, vaak wat avontuurlijker en het belangrijkste; je hebt lekker de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt.

Na drie heerlijke dagen op het eiland Cat Ba doorgebracht te hebben, waren we stiekem toch gezwicht voor een georganiseerde tour: Een enorm populaire mini-cruise, waarbij je op een kleine cruiseboot door het prachtige gebied van Halong Bay vaart, tussen de vele rots eilandjes door. Tussendoor meer je af en toe aan voor  leuke activiteiten zoals kayakken door watergrotten, zwemmen/snorkelen en relaxen op verlaten strandjes. Je krijgt de unieke kans om op het water te slapen en zo te genieten van een onbetaalbare zonsop,- en ondergang. Sounds good!! Ja, laten we nu voor één keer eens lekker de toerist uithangen!

Van te voren hadden we al veel gehoord over teleurstellende beloftes die bij veel van deze “cruises” worden gemaakt. Vele zijn van matige kwaliteit en er wordt vaak slechte service gegeven. Na een kleine research op het internet gedaan te hebben, hadden we een travelagency gevonden die de beste van de slechtste leek. Hier konden we een “2 days /1 night” tour boeken, waarbij je dus de nacht op het water doorbrengt. Het programma wat ze aanbieden ziet er als volgt uit: ’s Ochtends vroeg gaat de cruise van start. Stukje varen, ergens kayakken en snorkelen of zwemmen in één van de prachtige baaien. Vervolgens lunch op de boot terwijl je doorvaart naar de volgende baai om een grot te bezoeken. Hier en daar chillen op een verlaten strandje om uiteindelijk naar het midden van de zee te varen voor een kookcursus en een romantisch diner op de boot. Na het diner gaat de sunset party van start en kan je de avond vullen met o.a. nachtvissen, karaoke en gezelligheid met je mede cruisers. Sounds good!! De volgende ochtend als afsluiter nog een mooi eilandje bezoeken en wat vrije tijd in en op het water, totdat je in de loop van de middag weer op de bus stapt naar Hanoi.

We hielden er rekening mee dat de mooie foto’s van de boot waarschijnlijk wel verouderd waren (“Yes, it’s new boat from this year, very nice!“) en dat er een kans was dat de kwaliteit laag kon zijn, maar evengoed waren we enorm enthousiast over ons uitje. Het ging ons namelijk meer om de activiteiten. Hoe fijn moet dat niet zijn zeg, lekker snorkelen en kayakken in de mooiste omgeving die je je kan voorstellen! Prachtige grotten en idyllische strandjes bezoeken waar je normaal niet makkelijk zelfstandig kan komen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn! En ja, dat was het dus ook….

De boot was in werkelijkheid zo enorm verpauperd, dat het een godswonder was dat ie niet direct zonk van ellende. Is niet erg, wij hadden geen luxe verwacht en ook niet nodig, zolang als hij ons maar naar de mooie plekjes kon vervoeren. Om 8.30 ging de cruise normaal van start. En inderdaad, we waren dan misschien wel op een boot gezet, maar blijkbaar fungeerde deze boot tegelijkertijd ook als een soort ferry om mensen van A naar B te vervoeren. Is niet erg, het uitzicht tijdens het varen was adembenemend. Maar wanneer beginnen we dan aan de activiteiten? Uiteindelijk bleek dat de boot eigenlijk stiekem de héle ochtend eerst als ferry dienst moest doen, met mensen die overal op en af stapten. Rond 13u was onze tour-groep uiteindelijk compleet en werd het welkomst woordje gedaan door iemand die blijkbaar onze tourguide was. Een vaag verhaal werd er opgehangen over onze “luxe cruiseboot” die plots stuk was gegaan en dat we daarom met deze aftandse boot de tour gingen doen. Ook had onze “reserve” boot minder kamers, dus deze was eigenlijk overvol. Jaja, boot plotseling stuk, dat zal wel… Maar gaan we nu dan eindelijk aan de activiteiten beginnen?

Lang verhaal kort, uiteindelijk hebben we deze dag úren moeten wachten, hebben we oneindig lang gevaren (om mensen te vervoeren) en was er welgeteld 2 uur aan activiteiten ingepland. Namelijk één keer aanmeren om een (mega toeristische) grot te bezoeken en later op de dag nog een uurtje de tijd om te kayakken/zwemmen. De kookcursus? Bleek een korte hoe-rol-je-een-loempia-demonstratie te zijn. En de sunset party? Dat was een gratis whiskey-cola’tje welke je aangeboden kreeg vóór het diner. Geserveerd in een koffiekopje, bij gebrek aan voldoende glazen (de cruise was immers “overboekt”!). De volgende ochtend mocht onze boot wederom als ferry dienstdoen en zijn we daarna eigenlijk direct naar de haven gevaren waar de bus al op ons stond te wachten. Nee, geen activiteiten meer op dag 2 dus. Geen verborgen strandjes, snorkelen, vissen of watergrotten…

Klagen had weinig zin, want onze tourguide wees met ’n beschuldigend vingertje naar de touragency waar we deze cruise geboekt hadden. Dat specifieke bureau had ons namelijk deze beloftes gemaakt en verkocht, hijzelf was enkel maar het onwetende personeel op deze boot. Weggaan had ook geen zin want we zaten immers op een boot, midden op zee… Tja, wat doe je dan? Het beste er van maken zeker? En dat is wat we gedaan hebben! Feesten op het dek van de boot, tot in de vroege uurtjes, om ’s ochtends met een dikke kater aan het ontbijt te zitten. Dat is pas waar voor je geld! En ook nog eens goed voor het groeps gevoel…

Al met al hebben we aan het einde van dit fiasco eigenlijk alleen maar heel hard om alles moeten lachen, want je druk maken had toch geen zin. Uiteindelijk hebben we toch wél mooi gevaren op een prachtig stukje wereld (het wordt hier door sommige gezien als één van de zeven wereld natuurwonderen), we hebben heerlijk gezwommen in het paradijs, én we hadden meteen ons vervoer terug naar de stad, waar we sowieso weer heen wilden. Wij zijn zelf zo stom geweest om voor deze tourist-trap te vallen, het was een domme fout én tegelijkertijd een wijze les geweest. Volgende keer doen we alles weer lekker zelfstandig!!

Oja, klein detail, ’s ochtends deed de elektriciteit het niet én we hadden geen stromend water meer op de boot. Dat is dus badend in het zweet wakker worden omdat de airco het niet deed en vervolgens niet kunnen douchen of zelfs je wc niet kunnen doortrekken… Ooooh wat waren we blij toen we weer terug waren in Hanoi!! 😀

Onze beloofde nieuwe luxe schuit…
...bleek slechts een fantasie
…bleek slechts een fantasie
Het prachtige zonnedek….
.....
…..
Prachtige grot bezocht inclusief gratis kudde gevoel, voor ’t sfeertje
Wij bouwen gewoon ons eigen feestje
Dan bouwen wij toch gewoon ons eigen feestje!
Twee super grappige broers uit Hanoi ontmoet. Of ze ons de stad willen laten zien? Sure!!
Twee super grappige broers uit Hanoi ontmoet. Of ze ons de stad willen laten zien? Sure!!

 Conclusie, leuk geprobeerd, maar dit was een duidelijke bevestiging voor ons dat wij onze reis verder weer zelfstandig gaan inplannen, om te kunnen gaan en staan waar we willen in plaats van afhankelijk te zijn van organisaties en excursies. Uiteindelijk heeft dit alles ons wél tot een heel nieuw verrassend besluit laten komen, maar daarover schrijven we later meer….