Vietnam, een land die bij het grote publiek wellicht wat beter bekend is dan onze vorige bestemming, Laos. Maar toch, wat weten we nu eigenlijk écht van dit stukje Zuid Oost Azië? Voor degene die bij het denken aan dit land niet verder komen dan de vreselijke Amerikaanse oorlog, de Broadway kaskraker Miss Saigon, Robin Williams met z’n legendarische Goooodmooorning Vietnam (may he rest in peace) en de Vietnamese loempia kraam op de markt; hier wat nieuwe wistjedatjes. Met vandaag in de hoofdrol het wonderschone Vietnam!

-Wist je dat het land Vietnam officieel de naam “Socialist Republic of Vietnam” draagt? Maar vrienden mogen gewoon Vietnam zeggen.

-Wist je dat Vietnam maar liefst 92 miljoen inwoners heeft! Dat is ruim 80 miljoen meer dan buurlandje Laos. Enkel Hanoi telt al zo’n 6,5 miljoen koppen. Hanoi mag dan trouwens wel de hoofdstad zijn van Vietnam, dit betekent niet meteen dat dit de grootste stad is van het land. Die eervolle titel gaat uit naar Ho Chi Minh stad (Saigon), met een indrukwekkende inwonersaantal van bijna 8 miljoen

-Toch heeft Vietnam niet een absurd hoge bevolkingsdichtheid. Met “slechts” 276 mensen per vierkante kilometer wint ons volgepropte Nederland ( met een dichtheid van bijna 400 mensen per vierkante kilometer) deze wedstrijd met gemak!

-Vietnam is een lang land, met bijbehorende oneindig lange prachtige kustlijn. Van noord naar zuid beslaat het land zo’n 1650 km, dit is ongeveer dezelfde afstand als van Londen naar Rome.

-Na China heeft Vietnam de snelst groeiende economie van Azië. Ondanks dat het officieel dus geen ontwikkelingsland meer is, kent het evengoed nog veel armoede.

-Het zijn harde werkers die Vietnamezen, van alle groeiende landen kent Vietnam het laagste werkeloosheidspercentage. Ze werken zo’n 48 uur per week en op hun loonstrookje staat elke maand een gemiddeld bedrag van €116,-

-Wist je dat cashewnoten het grootste exportproduct is van Vietnam? Na Thailand zijn ze ook het grootste land ter wereld in de rijst productie

-Wist je dat de Vietnamezen jarenlang hetzelfde (voor ons) onleesbare schrift als de Chinezen gebruikten? Tegenwoordig hebben ze een eigen schrift, gebaseerd op het Latijn die wij ook gebruiken, met een alfabet bestaande uit 29 verschillende letters. Wij blij, kunnen we eindelijk de straat- en naamborden weer lezen!

Vroegâh vs. Nu

-Lezen zal misschien nog lukken, spreken wordt dan weer een tikkeltje lastiger. Het Vietnamees is een tonale taal, één woord kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de toonhoogte. En dan gebruiken ze ook nog eens zes soorten verschillende toonhoogtes… Moeilijk!!

Say What??? De zes verschillende toonsoorten in de Vietnamese taal

-Ook in Vietnam waren de Fransen jarenlang aan de macht. Dus net als in Laos hebben we hier al aardig wat baquettes avec omelet du fromage als ontbijt kunnen eten

-Denk je dat Vietnam druk bevolkt is, met zijn enorme inwoners aantal? Wat dacht je van de scooters en motorbikes die er rondrijden? Elke dag crossen er daar zo’n 10 miljoen van door het hele land. Bijna elk gezin bezit zelfs wel meerdere scooters. Waarom zijn die dingen zo onnoemelijk populair vraag je je af? Het heeft alles te maken met status. Vergeet de dure auto’s of snelle race bakken (die zijn hier trouwens toch bijna niet te betalen door de hoge belasting die er over geheven wordt), een motorbike is waar het om draait! Arm of rijk, iedereen zet zijn zuurverdiende centjes maar al te graag opzij om hard te kunnen sparen voor zo’n gemotoriseerde stalen ros. Ze kennen zelfs het gezegde; Eén motorbike is goed voor één vriendin. Twee motorbikes is goed voor twee vriendinnen. Maar een mooie, dure motorbike is goed voor een mooie rijke vriendin. Sparen geblazen dus.

knotsgek filmpje, creatief op een motorfiets!! (dit filmpje is niet van onszelf trouwens, deze credits gaan naar Positive World Travel)

-Wist je dat Vietnam een enorme hoge biodiversiteit heeft? Het is het thuisland voor 16% van alle bestaande flora en fauna ter wereld. Afgelopen 2 jaar zijn er zelfs weer 290 nieuwe plant- en 77 nieuwe diersoorten ontdekt in de gehele Mekong regio, waaronder 24 nieuwe vissen, 28 reptielen, 3 zoogdieren, 1 vogel en 21 reptielen. Een ware schatkamer dus aan nieuwe ontdekte diersoorten.

-Kent Nederland ontelbaar veel Jansens en de Vriezen (of Vlaanderen veel Maertens of De Smet’en…), Nguyen is in Vietnam de meest voorkomende achternaam. Bij ongeveer 40% van de Vietnamezen, oftewel ruim 30 miljoen verschillende mensen, vind je deze naam in hun paspoort. En nee, ze zijn heus niet allemaal familie van elkaar.

-Wist je dat facebook in Vietnam (onofficieel) verboden is? Helemaal verbieden kunnen ze het niet, want dan krijgen ze het aan de stok met Amnesty International, maar blokkeren kunnen ze de website hier wel. Dit vanwege de angst op verspreiding van kritiek op de regerende communistische partij, wat in z’n algeheel wél officieel verboden is. Burgers mogen bijvoorbeeld op blogs en sociale media alleen maar persoonlijke informatie verspreiden en niks over de actualiteit. Deze controversiële wet heet “Decreet 72” en talrijke kritische bloggers zijn al aangeklaagd of zitten in de gevangenis voor het breken van deze wet. Misschien maar beter dat ik mijn mening over deze kwestie nu maar even netjes voor mij hou… :S

Een poster tegen de blokkade van Facebook in Vietnam, 2009

-Wist je dat wij onze Vietnam reis per ongeluk in Hanoi zijn begonnen? Niet geheel volgens plan, maar absoluut niet vervelend. Hanoi is naar onze mening een geweldige stad! Ondanks dat we ons hier zeker op ons plek voelden, hebben we toch de keuze gemaakt om deze wereldstad weer snel te verlaten. Na 1,5 maand in de binnenlanden van Azië doorgebracht te hebben konden we niet wachten om ons zo snel mogelijk naar de kust te verplaatsen!

Sfeertje proeven in Hanoi, sorry voor de slechte beeldkwaliteit!! Het was donker en de flitser deed het niet…

-Wist je dat we ons op dit moment dus eindelijk weer eens aan zee bevinden? Op Cat Ba Island bij Vietnams parade paardje, Halong Bay. Een prachtig stukje kust in het noorden van het land. Deze baai staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed (waar zijn we die lijst toch eerder tegengekomen…?). Een populaire reisbestemming dus voor vele toeristen. En terecht, want het is een stukje natuur met een ongekende schoonheid.

Natuurwonder Ha Long Bay, met z’n 1969 kalkstenen eilanden, elk van hen met een dichte begroeiing op de top. Sommige van deze eilandjes zijn hol, met enorme grotten, natuurschoon op haar best!

eiland sfeertje:

De stroom op het eiland was uitgevallen. Is niet erg. Zetten wij ons energieverbruik ook gewoon wat lager
De stroom op het eiland was uitgevallen. Is niet erg. Zetten wij ons energieverbruik ook gewoon wat lager

 

Ontelbaar veel grotten
Ontelbaar veel grotten
De caveman in zijn natuurlijke habitat
De caveman in zijn natuurlijke habitat
Bij gebrek aan tankstation, halen we hier de brandstof uit een fles!
Bij gebrek aan tankstation, halen we hier de brandstof uit een fles!
Licht aan het einde van de tunnel
Licht aan het einde van de tunnel
Cliffhanger
Cliffhanger