Doe je ogen dicht en probeer jezelf het volgende in te beelden:

Je bent in Vietnam, je zit in de bus, onderweg van de ene prachtige bestemming naar de andere. Kijkend uit het raampje droom je weg, terwijl de meest idyllische landschappen aan je voorbij trekken. Je bus vervoert je door de reusachtige imponerende bergen, misschien langs langgerekte groene rijstvelden, of over een perfecte weg naast de oneindig lange kustlijn, met naast je een magnifiek uitzicht over de woeste zee en lonkende stranden. 

Ja? Hebbes? Laten we dit dan voor het gemak even situatie nr. 1 noemen. Dan nu, stel jezelf situatie nr. 2 voor:

Je bent in Vietnam, je zit in de bus, onderweg van de ene prachtige bestemming naar de andere. Bij gebrek aan (been)ruimte heb je al kramp voor de laatste 4 uur. Ondanks het warme vestje dat je uit voorzorg hebt aangetrokken, vriezen je oren er bijna af, want om één of andere onverklaarbare rede staat de airco in de bus standaard op standje Noordpool. Nog minstens 2 uur te gaan. Je moet al een half uur nodig plassen. Je bent misselijk door de buschauffeur zijn chaotische rijstijl, en tot overmaat van ramp worden er gedurende de hele rit nonstop alle Vietnamese pophits van de afgelopen twintig jaar gedraaid. Voor de ‘gezelligheid’ denken ze.

Als de bus ein-de-lijk stopt op de plaats der bestemming en je ein-de-lijk je benen kan strekken voordat je een sprintje trekt naar de dichtstbijzijnde wc, staat de laatste verrassing je alweer op te wachten. Want op iedere eindbestemming van elke bus, en helemáál op de grote busstations, staan de opdringerige taxi chauffeurs je al ongeduldig op te wachten, om zich als een troep hongerige wolven op de uitstappende passagiers te storten. Dat moet toch wel ‘t laatste zijn waar je op zit te wachten na zo’n lange vermoeiende busrit…

Tja, het hoort nou eenmaal bij het reizen. Beide situaties zijn vaak onlosmakend met elkaar verbonden. Hoe daar mee om te gaan? Focus je lekker op situatie nr. 1, en nr. 2 moet je er gewoonweg maar verplicht bijnemen. Accepteren is het hier sleutelwoord. Maar is dat eigenlijk wel zo….?

Als we eraan terugdenken, hebben we de afgelopen weken de beste tijden beleefd toen we een scooter hadden gehuurd. De wind in je haren, de zon op je bolletje, en de vrijheid om te gaan en te staan waar je maar wilt. Niet meer afhankelijk van bustijden, plaspauzes inlassen wanneer je maar wilt, én de mogelijkheid hebben om ook op de minder toeristische plekken terecht te komen. Zullen we dit dan maar gewoon situatie nr. 3 noemen? En wat nu als we deze eens combineren met situatie nr. 1!? Dan heb je toch wel het ideale plaatje weten te creëren?

Zo gezegd, zo gedaan! We ruilen vanaf nu de bussen, treinen en minivans in voor een motorfiets! Vietnam doorreizen op een stalenros is iets waar veel reizigers van dromen. Met z’n vele goede asfalt wegen, de prachtige routes en de ongekende vriendelijkheid die je onderweg tegenkomt, is dit het perfecte land om te verkennen per motorbike of scooter . Een legendarische route die dwars door het land loopt, brengt je via kleine onbekende dorpjes langs alle must sees en grotere steden, terwijl deze rit je adembenemende landschappen en uitzichten schenkt. Ga zo snel of zo traag als je zelf wilt, blijf zo lang of zo kort als goed voelt, ga linksaf of ga rechtsaf, oftewel; reizen op je gevoel en je eigen tempo. Helaas is deze manier van reizen niet voor iedereen weggelegd, omdat dit onmogelijk te doen is als je enkel maar een vakantie voor een week of twee hebt gepland. Hebben wij even geluk dat we alle tijd hebben!

Geweldige aflevering van Top Gear, de Vietnam special. Kijk maar eens een stukje om een fantastische impressie te krijgen van wat ons te wachten staat… Als je dáár niet enthousiast van wordt…? (Als het filmpje hier niet werkt, klik dan door op “bekijken op Youtube“. Vanaf 3min.10 krijg je de allermooiste weg van Vietnam te zien!)

In Hanoi vinden we een super bikeshop die aan al onze wensen weet te voldoen. Gerund door twee Engelse jongens, die gespecialiseerd zijn in zo’n beetje elk denkbaar gemotoriseerd voertuig op twee wielen. Daarnaast geven ze ook nog eens de meest uitgebreide service die je je maar kunt voorstellen! Zo verzorgen ze bijvoorbeeld alle benodigde officiele papieren en materialen (van helm tot raincovers en van toolkits tot reserve onderdelen), geven indien gewenst ongelimiteerd gratis rijlessen om veilig te kunnen rijden in het Vietnamese verkeer,  geven uitgebreid advies over eventuele routes, en bovenop dit alles hebben ze zelfs ‘n 24/7 hulplijn voor onderweg! Mocht je de drukte van Hanoi (nog) niet aan kunnen, escorteren ze je ook nog eens tot buiten de stadsmuren, zodat je met je pas gekochte vriend-op-twee-wielen direct vanaf de rustige grote wegen je route kan gaan starten. Wat een helden!

Twee dagen, flink wat informatieve (gezellige!) koffie babbels, en ontelbaar veel proef,- en testritjes later vinden we hier uiteindelijk allebei onze droombike, die het beste past bij onze persoonlijke specifieke wensen. Op het moment zijn deze naar de mechanicus voor een laatste check up en onderhoudsbeurt, wat ons mooi de tijd geeft om ons visum meteen te verlengen. Want we weten nu al, drie weken Vietnam gaat sowieso te kort voor ons zijn!!

Blijf liggen waar je ligt, mooie weg die je d’r bent! We komen eraan!