Tijdens onze tweede week in Thailand, verbleven we een weekje op het platteland. We kregen bij aankomst wat sightseeïng tips van onze guesthouse eigenaar en daar zaten ook een paar tempels tussen die we konden bezoeken. “Of zijn jullie na jullie bezoek aan Bangkok al tempel-moe?”, vroeg hij ons met een knipoog. Dennis en ik keken elkaar een beetje twijfelachtig aan; “Uhmm… nou om heel eerlijk te zijn hebben we tot nu toe nog geen enkele tempel bezocht…”. De beste man moest erom grinniken, en tot de dag van vandaag weten we niet of hij ons uitlachte of juist toélachte….

Het punt is, wij zijn geen tempel mensen. Túúrlijk, tempels zijn prachtig en túúrlijk, het is een stukje cultuur snuiven en jaja túúrlijk, het hoort standaard bij een Azië tripje, we weten dat allemaal heus wel… Maar eigenlijk zijn tempels helemaal niet zo boeiend. Of laat ik het zo zeggen, als je er ééntje hebt gezien heb je ze eigenlijk allemaal wel gezien. De meeste lijken namelijk veel op elkaar: witte muren, rood dak met (goud)gele tierelantijntjes erop. En of ze nou groot of klein zijn, binnen vind je altijd wel een gouden boeddha, liggend, staand, zittend, slapend, tomàto, tomáto, het is eigenlijk allemaal één pot nat. Even voor de duidelijkheid, ik heb het nu dus over de standaard, dertien-in-een-dozijn tempels waarvan je er in elk stadje wel een paar hebt staan. Want eens in de zoveel tijd stuiten we eens op een tempel die zó bijzonder is, dat we hem met veel liefde bezoeken. Ruïne tempels bijvoorbeeld, vinden we dan wél weer interessant. Of van die exemplaren die eruit springen door hun locatie (in een grot ofzo…), door hun prachtige omgeving (boven op een berg), door de feestelijke ceremonies of door de speciale rituelen die erin plaats vinden (tatoeëren bijvoorbeeld). En soms kom je gewoon een tempel tegen die zó über cool is, dat je hem simpelweg niet mág overslaan! Zoals de tempels van vandaag….

We bevinden ons in Chiang Rai en zullen vandaag twee verschillende tempels bezoeken. Alhoewel, één van de twee is eigenlijk geen tempel, maar deze wordt vaak automatisch aan de andere gelinkt, juist omdat ze zóveel met elkaar gemeen hebben maar tegelijkertijd ook als dag en nacht met elkaar verschillen. We hebben het hier over de White Temple (Wat Rong Khun) en Black House (Baan si Dum). Zoals de namen al doen vermoeden is de ene volledig wit, en de andere volledig zwart. De witte vind je ten zuiden van de stad, de zwarte juist weer noordelijk. De ene is makkelijk te vinden en enorm populair bezocht, de andere is wat meer van de gebaande paden af en dus veel minder bekend bij de toeristen. De witte is een tempel en de zwarte is officieel een landgoed….

Tegelijkertijd kennen ze ook weer zo vreselijk veel overeenkomsten dat het bijna onmogelijk wordt om ze niet met elkaar te vergelijken. Beide zijn ze geboren uit het creatief brein van twee verschillende Thaise kunstenaars. Allebei met een surrealistische, excentrieke en ambitieuze visie. De twee architecten hebben beiden zóveel details in hun bouwwerk gestopt dat je uren kan blijven ronddolen en observeren zonder dat je ooit uitgekeken raakt op de kunstwerken. Beide bestaan niet enkel uit één gebouw, maar het omvat een heel complex. En alle twee de artiesten zijn nog steeds niet klaar met hun masterpiece, wat waarschijnlijk nog wel decennia lang zal duren…. (doet een beetje Gaudì-achtig aan, vind je ook niet?).

Het is een beetje zoals Yin en Yan, dag en nacht, water en vuur, Dennis en Suuz. Opposites attract zeggen ze ook wel eens… 😉

Een tempel zoals je ze veel tegenkomt in Thailand
Een tempel zoals je ze veel tegenkomt in Thailand
Een altaar zoals je ze veel tegenkomt in Thailand
Een altaar zoals je ze veel tegenkomt in Thailand
IMG_0002
De bijzondere witte tempel
Je vindt vele duistere figuren en bekende superhelden rondom het complex. Je verwacht het misschien niet, maar ze zijn daar allemaal wel degelijk geplaatst vanuit een surrealistische visie van de artiest op het Boeddhisme
Je vindt vele duistere figuren en bekende superhelden rondom het complex. Je verwacht het misschien niet, maar ze zijn allemaal wel degelijk geplaatst als een (onconventionele) verwijzing naar het Boeddhisme
Zelfs de meest absurde details die je tegenkomt hebben een diepe religieuze symboliek. Eentje die wij misschien niet direct snappen...
Zelfs de meest absurde details die je tegenkomt hebben een diepe religieuze symboliek. Eentje die wij misschien niet direct snappen…
IMG_0007
Het meesterbrein achter dit surrealistische bouwwerk (de kleine kerel links dus)
IMG_0008
Ik kreeg een mooi bijpassend wikkelrokje om m’n knieën mee te bedekken

 

De witte kleur staat voor de puurheid van Boeddha. Het witte glas waar de tempel mee is bedekt staat voor de wijsheid van Boeddha die over de complete aarde en universum uitstraalt
De witte kleur staat voor de puurheid van Boeddha. Het witte glas waar de tempel mee is bedekt staat voor de wijsheid van Boeddha die over de complete aarde en het universum uitstraalt
Om de tempel te kunnen bereiken moet je eerst een brug passeren, over een zee van grijpgrage handen. Deze griezelige handen duiden de beproevingen en verleidingen aan die je moet kunnen weerstaan om tot de hemel (Nirvana) te komen.
Om de tempel te kunnen bereiken moet je eerst een brug passeren, over een zee van grijpgrage handen. Deze griezelige handen duiden de beproevingen en verleidingen aan die je moet kunnen weerstaan om tot de hemel (Nirvana) te komen.
Ik vraag me toch af welke diep religieuze betekenis de maker hierbij heeft bedoeld
Ik vraag me toch af welke diep religieuze betekenis de maker hierbij heeft bedacht
Het complex is nog lang niet af
Het complex is nog lang niet af
Still work in progress
Still work in progress
IMG-20140722-WA0007
De ingang van het zwarte huis
IMG-20140722-WA0011
De gebouwen op het landgoed hebben allemaal een unieke bouwstijl
IMG-20140722-WA0002
Het gebruik van veel donker zwaar hout geeft het geheel een mystiek karakter
IMG-20140722-WA0014
Één van de vele mysterieuze bijgebouwtjes
IMG-20140722-WA0015
Dat is nog eens een eettafel!
Can you pass me the salt, please?
Could you pass me the salt, please?
Dennis heeft z'n troon gevonden
Dennis heeft z’n troon gevonden
IMG-20140722-WA0016
Zelfs de badkamer is vrij excentriek en vol met bijpassende kleine details
IMG-20140722-WA0017
Overal zie je de dierenhuiden, skeletten en schedels weer terug komen.
IMG-20140722-WA0019
Geen tempel, maar tóch nog weer een Boeddha tegengekomen!
IMG-20140722-WA0020
Deurtje van formaat
IMG-20140722-WA0021
Beetje creepy soms….
IMG-20140722-WA0024
Aan táááfel!!!
IMG-20140722-WA0025
Prachtig gedetailleerd houtsnijwerk

IMG-20140722-WA0022 IMG-20140722-WA0023

Het zijn onze laatste dagen in Thailand, overmorgen zullen we met de slowboat de grens oversteken naar Laos, tijdens een tweedaagse tocht over de Mekong rivier. Tot dan!