En dan nu natuurlijk de vraag van vandaag… Welk land zal het toch zijn waar we, na jaaaren van radiostilte, voor de eerste keer weer over gaan babbelen?

Trommelgeroffel…. Onze keuze is gevallen op… Sri Lanka!!! Toen we 3 jaar geleden door India aan het reizen waren hadden we dit eiland al in ons achterhoofd, om die misschien te gaan combineren met ons India avontuur. Uiteindelijk is het daar niet van gekomen, maar nu, jaren later, hebben we toch een ticket geboekt naar deze “Groene Parel van de Indische Oceaan” (of zoals Sri Lanka ook wel eens liefkozend genoemd wordt) .

En traditie getrouw zullen we ook nu weer beginnen met een kleine “Wistje Datjes” over dit, voor ons toch, weer nieuw te ontdekken land.

Lieve mensen, reizen jullie weer gezellig een beetje met ons mee?

Wist je dat…

Sri Lanka eigenlijk voluit de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka heet? Maar tot 1972 stond dit land bekend onder Ceylon, zijn Britse koloniale naam. Op het moment dat Sri Lanka weer een republiek werd hebben ze de naam veranderd in de huidige naam, om op die manier alle vroegere referenties met de Britten van zich af te kunnen schudden.

Sri Lanka is een eiland in Zuid Azië, gelegen in de Indische Oceaan, vlakbij het zuid oosten van India. Dit eilandje is ongeveer 1,5 keer zo groot als ons kikkerlandje (of 2 keer zo groot als België) en er wonen hier ruim 21 miljoen mensen, waardoor het één van de meest dichtbevolkte landen van Azië is! Tussen al deze inwoners vind je vele verschillende bevolkingsgroepen, zoals de Singalezen, Tamils, Moren, Vedda’s, maar ook Maleiers, Engelsen, Burghers en Zigeuners. Lekker dringen geblazen zou je denken…

… Maar ondanks dat Sri Lanka dus vrij dichtbevolkt is, zijn de steden hier relatief klein (met uitzondering van de hoofdstad Colombo, met z’n 1,5 miljoen inwoners). De meeste mensen wonen op het platteland waar ze werkzaam zijn in de landbouw en de visserij. Ook is de bevolking vrij ongelijk verdeeld, het grootste gedeelte woont namelijk in de westelijke kuststreek ten noorden en zuiden van Colombo.

Behalve dat er hier dus aardig wat volk rondloopt, is het eiland ook nog eens de thuishaven van gigantisch veel wildlife! Er leven hier wel zo’n 123 soorten zoogdieren (zoals de olifant, luipaard, jakhals en de panter),  227 soorten vogels, 178 soorten reptielen (zeekrokodillen!) en 122 soorten amfibieën. Maar ook walvissen en dolfijnen zijn er hier met regelmaat te spotten. Het land bestaat voor wel 30% uit woud en bos, en met zijn 16(!) national parken is dit, na Afrika, dus één van de beste landen om een (jeep) safari te doen! Wie had dat gedacht…

Los van het grote aanbod natuurparken vol met exotische dieren, staat dit land verder ook nog bomvol andere mooie bezienswaardigheden. De bounty stranden, de meer dan 400(!) watervallen, boeddhistische temples, het veelzijdige landschap, maar ook de vriendelijke bevolking en het heerlijke eten hebben er samen voor gezorgd dat de Lonely Planet dit land in 2019 heeft uitgeroepen tot beste vakantie land van de wereld!

Ondanks dat Sri Lanka ondertussen dus steeds populairder is geworden als vakantie bestemming, kwam het toerisme in bepaalde delen van het land, voornamelijk het (noord) oosten, tot voor kort nog niet echt tot leven. Dit heeft alles te maken met de burgeroorlog tussen de Tamils en de Singalezen die van 1983 tot 2009 heeft geduurd. Tel daar nog de verwoestende Tsunami in 2004 bij op (waarbij zo’n 35000 mensen het leven verloren) en je kan begrijpen dat deze twee vreselijke gebeurtenissen enorme invloed hebben gehad op de (economische) ontwikkeling van het land. Gelukkig staat het land ondertussen weer open voor toerisme en ook de vriendelijke bevolking wil dit verleden snel vergeten en in de toekomst kijken.

Wist je dat Sri Lanka een overheersend boeddhistisch land is (naast o.a het hindoeisme, christendom en de islam)? Hun liefde voor Boeddha zit zo diep dat je het maar beter uit je hoofd kan laten om respectloos met eender wat voor afbeelding van Boeddha om te gaan. Zo is er een Britse toerist het land uit gezet voor het hebben van een Boeddha tatoeage op z’n arm. Drie Franse toeristen mochten hun vakantie in de gevangenis vervolgen nadat ze een foto maakten waarop ze deden alsof ze ’n Boeddha beeld aan het kussen waren. En rapper/zanger Akon heeft een algeheel verbod voor het land gekregen vanwege een videoclip waarin een paar sexy en schaars geklede dames rondom een Boeddha beeld aan het dansen zijn op een poolparty. U bent gewaarschuwd!

De Sri Lankaanse vlag is één van de oudste vlaggen van de wereld! Deze “Leeuwen Vlag” stamt namelijk al uit 162 voor Christus. Er wordt over deze vlag ook gezegd dat het als enige vlag ter wereld meerdere religieuze geloven beschrijft. Namelijk de blaadjes die voor het boeddhisme staan, de kleur oranje voor het hindoeïsme en de kleur groen voor de islam. Komen wij aan met ons weinig inspirerende “rood wit blauw”… 😜

Sri Lanka mag ook de allereerste vrouwelijke minister president ter wereld op haar naam schrijven! Als weduwe van de vermoorde minister-president van Sri Lanka wist Sirimavo Bandaranaike in 1960 iets wat onvoorstelbaar leek voor elkaar te krijgen: ze werd de eerste verkozen vrouwelijke regeringsleider ooit. Dat is nog eens girl power!

Jahoor, daar heb je ze weer: zowel Nederland als Portugal en Engeland hebben Sri Lanka ooit gekoloniseerd. Dit is tot op heden nog steeds terug te zien in bepaalde namen, gerechten en gebouwen door heel Sri Lanka. Zo heb je zelfs een eilandje in het noorden die de naam Delft draagt! Of ze daar hun samosa’s ook van delftsblauwe bordjes eten is nog te betwijfelen…

Net als in India is cricket hier een mega populaire sport. Je zal hier dus vaak op straat en in de parken een potje kunnen aanschouwen tussen fanatiek spelende locals. Maar wist je dat éigenlijk volleybal de officiele nationale sport is van dit land…?

Ben jij een echte theeleut? Grote kans dat de inhoud van jouw kopje thee uit Sri Lanka afkomstig is. De allereerste theeplant werd door de Britten vanuit China naar Sri Lanka meegebracht en sindsdien is het land één van de grootste leiders als het op productie en export aankomt. Ook Mr. Lipton himself is hier in Sri Lanka ooit met zijn thee imperium begonnen. Zo’n 1 miljoen mensen werken hier in de thee industrie en vooral in het binnenland kan je je vergapen aan het prachtige bergachtige landschap vol met theeplantages. Fancy a cuppa, anyone?

Over dat landschap gesproken, wist je dat je in Sri Lanka één van de mooiste treinritten ter wereld kan maken? Dit betreft het traject tussen Ella en Kandy, in het binnenland, waarbij deze rit je in een paar uur door de bergen en langs alle thee plantages meeneemt. Zwaaiende kinderen, oneindige panorama uitzichten, watervallen en jungle, de Efteling is er niks bij!

‘Werelds mooiste treinrit wacht al op ons!

Wist je dat een hotel in Sri Lanka niet altijd een hotel is? Op de één of andere manier hangen veel restaurants (of eettentjes) een uithangbord met het woord “hotel” aan hun gevel, ondanks dat ze hier geen kamers aanbieden maar dus enkel een lekkere maaltijd. Niemand weet waarom dit is, zelfs de locals zelf ook niet…

Ben je ondertussen net als wij al enthousiast geworden over dit land, knik dan ja!! Of wacht, schud dan eigenlijk nee… Hier doen ze namelijk precies het omgekeurde! Het hoofd van links naar rechts schudden betekent hier juist “ja”. Maar dan eigenlijk meer op de “head wobble” manier zoals in India. Hoe bedoel je verwarrend…?

**Bonus (en sneak preview) wistje datje!**
Wist je dat wij een maandje de tijd hebben om dit veelzijdige land te gaan ontdekken? En wist je dat wij daarna doorvliegen naar… Ratatataaaa… Indonesië?! Ja ja, hou je vast, het gaat dan ein-de-lijk toch écht gebeuren: voor de allereerste keer terug naar het geboorteland van Suuz! (na zoveel “mislukte” pogingen en na zovaak al zo dicht in de buurt van het land te zijn geweest)

Ondanks dat we natuurlijk eerst hier in Sri Lanka lekker gaan genieten, kan ik jullie nu alvast beloven: onze volgende bestemming gaat een extra bijzondere worden… Dus blijf vooral lekker meebabbelen hier, want dat wil je zeker niet gaan missen!!