Wist je dat… wij ons op het moment in India bevinden? “Wat? In India?!” Ja jongens, in India! Na tien maanden in Europa te hebben rond gebanjerd, werd het weer eens tijd om het vliegtuig te nemen richting de Aziatische zon. Niet naar Z.O. Azië dit keer (en dus ook niet naar het in eerste instantie geplande Indonesië), maar eens naar een heel ander deel van Azië. We hebben namelijk last minute besloten om zomaar lekker eigenwijs een andere richting in te slaan. Een voor ons nog totaal onbekende richting, eentje weer wat meer buiten onze comfortzone. Een richting die hoogstwaarschijnlijk wel voor de nodige uitdagingen en verwonderingen zal zorgen, oftewel… we gaan opnieuw het avontuur achterna! Reizen jullie weer gezellig met ons mee? Te beginnen met wat wistjedatjes om er weer even in te komen. 🙂 Ladies and gentlemen, may I introduce to you: INDIA!

Wist je dat….

Wist je dat het land India eigenlijk officieel de Republiek India heet? Gelegen in Zuid Azië, met buurlandjes zoals Pakistan, Nepal en China, is dit land voor het grootste deel een schiereiland, welke grenst aan de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen. Verder kan je India in nog twee andere hoofdgebieden indelen; de Himalaya en de noordelijke vlakte. Van bergen en sneeuw, tot woestijn en stranden dus. Hoe bedoel je, veelzijdig landje?

In India is het druk. Heel erg druk. Met zijn 1,2 miljard (!) inwoners is het, op China na, het meest bevolkte land ter wereld. Terwijl het qua oppervlak het 7e grootste land ter wereld is (zo’n 80 keer groter dan ons kikkerlandje). In de grote steden knalt de bevolkingsdichtheid helemaal door het dak heen. In Mumbai bijvoorbeeld, waar er in één stad meer mensen wonen dan in heel Nederland, heb je ongeveer 1,1 vierkante meter vrije ruimte per inwoner. Dat is nog minder bewegingsvrijheid dan in bijvoorbeeld New York, Mexico City en ja, zelfs Shanghai. Lekker dringen geblazen dus daar in de stad!

De overvolle straten van Mumbai

Wist je dat de Indiase beschaving (officieel de Indus beschaving) één van de oudste beschavingen ter wereld is? Slim volkje ook, die oude Indiërs. Zij zijn onder andere de uitvinders van het schaakspel, algebra, nummers waaronder bijvoorbeel ‘nul’ en ‘pi’, plastische chirurgie, shampoo, shirt,- en broekknopen, yoga en de lineaal (hoe hebben we ooit zonder dit alles geleefd?). Maar ook de húidige Indiërs zijn de domste niet. India is bijvoorbeed één van de (slechts) drie landen op de wereld die supercomputers produceert (samen met de VS en Japan), heeft India water op de maan ontdekt, zijn de Indiërs degene die o.a de Pentium chip en Hotmail hebben uitgevonden en is India het land met werelds grootste film industrie (jaja, geen India zonder Bollywood!).

Prachtige oude schaakstukken

Hoewel Hindi de eerste officiële taal van India is, behoort India tot de nummer 2 van de landen waar het meest Engels gesproken wordt (met de VS op nummer 1). Denk nu niet dat je er met deze twee talen al bent. India kent namelijk nog 21 andere officiële talen en in de praktijk worden er zelfs nog honderden andere verschillende talen en dialecten gesproken in heel India. Gelukkig zijn we ondertussen vrij goed geworden in mime/gebarentaal/charades!

Een greep uit de gesproken talen in India

Ook wat religie betreft is het in India een smeltkroes van verschillende geloven. Naast het Hindoeïsme (80%) vind je hier ook andere geloven zoals het Christendom, Sikhisme, Boeddhisme, Jodendom en de Islam. Samen met Pakistan en Indonesië behoort India zelfs tot de top drie van de landen met het meeste aantal moslims ter wereld.

De trein is een belangrijk en populair vervoersmiddel in India. Maar wist je ook dat het het Indiase spoorweg-systeem de grootste is van Azië en zelfs de op één na grootste ter wereld? Er is in India 60.900 km spoorlijn aangelegd, er zijn meer dan 7000 stations en meer dan 11.000 locomotieven, waarvan een aantal nog met stoomaandrijving. De Indiase Spoorwegen, de Indian Railways, is hiermee ook meteen de grootste werkgever ter wereld (!), met maar liefst 1,6 miljoen werknemers in dienst! En ja, ook wij hebben ondertussen al onze eerste ritjes met de trein er op zitten, met nog veel die zullen volgen!

Er is altijd nog wel plek voor eentje meer

Wist je dat er meer dan een miljoen miljonairs in India wonen? Toch moeten de meeste Indiërs met minder dan 2 USD per dag rond zien te komen. Zo’n 35% van de gehele bevolking leeft nog onder de armoede grens. Dat zijn ongeveer 420 miljoen mensen! De kloof tussen arm en rijk is ook hier dus helaas nog enorm groot.

Over armoede gesproken… Een groot deel van de mensen leven hier nog in de zogenaamde “slums” (sloppenwijken),in steden zoals Mumbai en Delhi. De wijk/slum Dharavi in Mumbai (bekend van de film “Slumdog Millionaire”) behoort zelfs tot de top 5 van de grootste sloppenwijken ter wereld.

Extreme armoede in de sloppenwijken van India

En over slimme Indiërs gesproken… Wist je dat er een paar “Dhavari-meiden” (woonachtig in de slums dus) Android apps hebben ontwikkeld, speciaal gericht op lokale alledaagse problemen in de slums? Deze meisjes van 13 en 14 jaar oud leerden hoe je een computer gebruikt, maakten zelf een logo met MS paint en ontwikkelden o.a. een app waarmee je bericht krijgt als het jouw beurt is om water te halen bij de gemeenschappelijke watertap. Zoals ik al zei, die Indiërs zijn de domste nog niet. 😉

Slimme meiden!

Wist je dat er meer Indiërs toegang hebben tot een GSM dan tot een toilet? Bijna de helft van alle Indiërs bezit een telefoon, terwijl amper eenderde over een toilet beschikt. Met 60% van de bevolking die hun behoefte “out in the open”doet, kan je dus wel spreken van een groot probleem. Vervuild water, infecties maar ook (voor dames) de kans op seksueel geweld zijn in India de problemen van de dag veroorzaakt door het gebrek aan (schone) wc’s.

De gevolgen van het gebrek aan toiletten, weergegeven in cijfers en bedragen

Wistje dat het verhaal van Mowgli in Jungle Book zich afspeelt in India?

De stip (bindi) op het voorhoofd is een traditionele vorm van decoratie gebruikt door Hindoevrouwen

En alhoewel het verhaal van Aladdin zich niet in India zelf afspeelt, wist je dat het paleis in de gelijknamige Disney film wél gebaseerd is op de beroemde Taj Mahal van India?

Zoek de verschillen

Wist je dat wij drie maanden de tijd hebben om India zelf te gaan ontdekken? India is een land welke écht nog tot de verbeelding spreekt Een land waar je al zoveel over hebt gehoord, maar ondertussen nog maar zó weinig over weet! We kijken er daarom ook enorm naar uit om dit veelzijdige land te gaan verkennen, te ervaren en te ontdekken. Én om er hier de komende maanden weer gezellig over te gaan babbelen. Wordt vervolgd!