Goa, de kleinste deelstaat van India. Meest gekend en geliefd bij backpackers vanwege zijn mooie stranden, vele trance feestjes en de algehele relaxte hippiesfeer die Goa uitademt.

Deze hippiesfeer is rond de jaren ’70 door de échte hippies vanuit Amerika naar India gebracht en de moderne wannabe hippies kunnen tot de dag van vandaag nog steeds genieten van deze peace-and-love vibe. In Goa waan je je weer even in het westen, met korte shorts, bikini topjes, bier, psychedelische drugs en DJ feestjes die tot diep in de nacht doorgaan (of is het de vroege ochtend?).

Maar nu allemaal nog even niet.

Op het moment dat wij in Goa zijn is het  namelijk halverwege de maand september, de laatste maand van de moesson, en het is nu dus officieel nog het laagseizoen hier. Ondanks dat er in Goa evengoed wel al wat toerisme te vinden is (de Indiërs zelf komen hier enorm graag in het laagseizoen), zijn veel horeca zaken nog steeds gesloten en de legendarische trance feestjes zullen pas vanaf volgende maand weer gaan plaatsvinden.

Desalniettemin is september een heerlijke maand om Goa te vereren met een bezoekje. De eerste restaurants en barretjes worden alweer geopend na de moesson-stop, maar de grote massa’s toeristen vind je hier gelukkig nog even niet. De sfeer is dus ontspannen en relaxed. Niet enkel bij de bezoekers van Goa dan wel bij het personeel, omdat deze seizoenarbeiders weten dat ze nog even van de rust moeten genieten totdat de hoogseizoengekte weer om de hoek komt kijken.

Goa moet het hebben van de maanden oktober tot en met maart, als de zon op zijn hoogst staat, de tropische regenkraan eventjes is dichtgedraaid, en de stranden weer vol zitten met de zonaanbiddende hippies. Hard werken geblazen dus, zowel voor de horeca, de watersport, maar ook voor bijvoorbeeld de visserij, die tijdens dit droge seizoen zijn slag moet slaan wat betreft de visvangst.

Maar wat gebeurt eigenlijk ná de maand maart? Als de woeste tropische buien zich weer aandienen en er dus niet meer gevist of gezwommen kan worden? Wat doen de werkers van Goa zélf als alles hier weer voor een paar maanden gesloten wordt? Aangezien er al genoeg geschreven en verteld is over Goa als vakantiebestemming, namen wij voor jullie een kijkje achter de schermen bij de Goaanse arbeidsmarkt tijdens het laagseizoen!

Wat spoken seizoenwerkers toch uit tijdens de moesson?

Het regenseizoen verandert niet enkel het weer in Goa, maar daarmee ook meteen de zee en dus ook de stranden. Het strandleven heeft logischerwijs het meest te lijden tijdens het regenseizoen. De zee is vaak  te ruig om in te kunnen zwemmen en de strandtentjes moeten door de veranderende moessongetij de deuren voor een aantal maanden sluiten.

Ondanks dat veel horeca op het vasteland wél openblijft, snijden deze bedrijfjes evengoed flink in het aantal werknemers. Eigenaren van de gesloten tenten nemen normaal gezien geen extra werk op zich, maar nemen in het regenseizoen juist de tijd om weer even te kunnen relaxen en te ontspannen.
De werknemers daarentegen (veelal immigranten vanuit Nepal en Tibet of het noordelijke gedeelte van India) vertrekken naar andere gebieden om te werken, daar waar het hoogseizoen juist in de zomermaanden plaats vindt. Zo hebben ze evengoed het hele jaar door een inkomen.

img_20160914_121039
Een aantal strandtentjes zijn alweer open gegaan

De toeristen winkeltjes die zich overal in Goa in de dorpjes en langs de stranden bevinden kunnen door de permanente structuur van hun shop wél het hele jaar open blijven. Echter kiezen deze winkeltjes ervoor om veel minder frequent open te gaan, dan wel minder uren per dag. Om zichzelf toch ietwat van enige verkoop te kunnen garanderen bieden ze hun producten voor een veel lagere prijs aan dan in het hoogseizoen. Ze hebben dus wél een inkomen tijdens het laagseizoen, al is het een stuk minder dan tijdens de droge maanden.

img_20160914_114638
Dennis en zijn volgelingen in een winkelstraatje in Goa

Dan de watersport. Goa is met zijn vele stranden een uitermate geschikte plek voor wat actieve waterpret. Denk aan kanoën, surfen, bodyboarden en meer van dit soort sportief vertier. De zee is té ruig en té woest om hier tijdens de moesson maanden mee door te kunnen gaan. Zij die leven van het organiseren en verhuren van deze activiteiten zijn dus genoodzaakt hun business een paar maanden stil te leggen. Sommigen hebben het geluk deze maanden te kunnen genieten van hun vele vrijetijd, anderen zoeken hun inkomsten in parttime baantjes in de steden van Goa, zoals toeristengids en dergelijke.

4726549514_c304c73c43_z
Boze lucht

En hoe zit het dan met de visserij? De vissers zijn natuurlijk niet zozeer afhankelijk van het toerisme, maar des te meer van Moeder Natuur. Behalve dat de hoge golven tijdens de moesson meestal te gevaarlijk en te wild zijn om te bevaren, kent Goa ook nog een algeheel visverbod tijdens de maanden juni en juli. Dit is namelijk de parings periode van veel vissen en deze tijd is dus uitermate belangrijk voor de vis om zich te kunnen voortplanten.

Echter zijn de Goanen dol op vis, het liefst het hele jaar door, en vele vissers kiezen er dan ook voor om hun vispraktijken tijdens deze maanden op de binnenwateren (de meren en rivieren) van Goa voort te zetten. Andere vissers kiezen er juist voor om hun visnetten tijdelijk in de wilgen te hangen en gedurende deze periode op de boerderijen van vrienden en familie te komen helpen.

Tot slot nemen we nog even de vissersvrouwen onder de loep, die op de vismarkten in zuid Goa staan. Deze dames blijven het hele jaar door vis verkopen. De “catch of the day” zijn in de moesson maanden veelal de zoetwatervissen uit Goa zelf, dan wel vis gevangen in de nabijgelegen staten, waar het visverbod veel korter is. De vis wordt wél extra duur betaald deze maanden, want ja, wat van ver komt….

En wij dan, met “ons” chaletje in Oostenrijk, wij zijn zelf ook het ultieme voorbeeld van seizoenswerkers! Hoe bevoorrecht zijn we wel niet met het seizoensleven die wij leiden? Een paar maanden per jaar werken we ons kont eraf in de sneeuw terwijl wij dagelijks onze eerste passie kunnen beoefenen (snowboarden), om de rest van het jaar onze tweede passie te kunnen verwezenlijken (reizen)! Zal het daardoor zijn dat we onbewust nèt even wat meer fooi geven dan normaal aan die vriendelijke bediening in dat strandtentje? Omdat wij weten dat hij net weer voor een paar maanden afscheid heeft genomen van zijn familie in het noorden, om weer een paar maanden nonstop te mogen knallen…?

Hoe dan ook; Goa, bedankt, we hebben van je genoten. En aan alle Goaanse seizoensarbeiders veel succes en een supergoed seizoen toegewenst!

De prachtige kustlijn van Goa
Nog een voordeel van de moesson: alles is zo prachtig groen!
Vriendjes maken op het strand
Ook Dennis heeft twee nieuwe maatjes gevonden (of hebben ze hém gevonden?)
Achter elke poort schuilt weer een nieuwe verrassing
Shiva! Je bent je trishula (drietand) vergeten!
Als in een sprookje
100% pure veg? In dat geval durft Bertha wel even naar binnen te gluren
Heerlijk genieten aan het strand
img_20160914_123812
Ook de (heilige) koeien genieten nog even van de rust op de stranden
Elke dag weer opnieuw een adembenemende zonsondergang

img_20160919_200254