Wat hebben Brugge en Hoi An met elkaar gemeen? Ze staan allebei in de top tien van “World’s most famous canals”! En op nummero 3 en 4 nog wel! Wat Brugge en Hoi An nog meer met elkaar gemeen hebben, is dat het allebei enorm toeristische plaatsen zijn. Maar echt é-norm!

Dennis en ik gaan graag van het bewandelde pad af, maar dat wil niet zeggen dat we de toeristische trekpleisters per definitie ontwijken. Integendeel, toeristisch wil vaak zeggen dat de plek blijkbaar ergens de moeite voor is om te bezoeken. Het nadeel van toeristisch is, dat het jammer genoeg ook snel verpest raakt. Het verliest vaak een deel van z’n authenticiteit, het is er meestal schreeuwend druk, én de commercie groeit veelal uit tot buitenwereldse proporties. Maar soms kom je van die populaire toeristische hotspots tegen die, ondanks alles, op de één of andere manier wel hun sfeer en charme hebben weten te behouden. Van die plaatsen die je gewoon weg niet niét leuk kan vinden!

We zagen het al eerder is stadjes zoals Pai of Luang Prabang. Plaatsen die volledig zijn overgenomen door het toerisme, maar die nog wel gezelligheid uitademen . Of neem nou eens bijvoorbeeld ons eigen geliefde Brugge. Platgewalst door de grote kuddes toeristen die er het hele jaar door op bezoek komen. Zomer of winter, weekdag of weekend, elk moment ziet het er zwart van de vakantiegangers en stedentrippers. En terecht, want de stad is prachtig! Tot op de dag van vandaag heeft het z’n charmante middeleeuwse sfeer weten te behouden. De indrukwekkende oude gebouwen, de pittoreske straatjes, de romantische reien (grachten). Een wandeling door Brugge is alsof je terug in de tijd bent gegaan. Toch heeft de groeiende populariteit niet alleen maar goeds gebracht voor de stad….

Waar toeristen zijn, is geld. En waar geven toeristen hun geld aan uit? Aan souvenirs natuurlijk! Het straatbeeld van Brugge wordt tegenwoordig gedomineerd door schreeuwerige kitscherige souvenirs shops. Vol met de welbekende T-shirts, mokken, sleutelhangers en andere prullaria. Echte mooie herinneringen aan je bezoekje aan Brugge. En wat willen de bezoekers van onze prachtige stad nog meer? Belgische wafels eten met de echte Vlaamse frieten en natuurlijk ‘n écht Brugs biertje erbij. Zo kreeg ik in Brugge meermaals de vraag gesteld van de onwetende toerist: “Waar kan ik de beste Belgische wafels eten hier?” En om eerlijk te zijn,… ik kon die vraag altijd maar moeilijk beantwoorden. Zou je diezelfde vraag aan Dennis stellen, zou hij waarschijnlijk zeggen “Bij m’n meter (tante) thuis, met de carnaval! Beste wafels ooit!”. Maar hier, in de horeca? Het punt is, je vindt in Brugge misschien wel vele tearooms of brasseries waar ze je gegarandeerd wafels zullen serveren, alleen komen deze wafels bijna allemaal uit ‘n grote fabriek. Dezelfde grote fabriek waar ze in grote dozen worden verpakt, welke de restaurants met het grootste gemak in het vriesvak kunnen bewaren, om zo het grote publiek de ‘echte’ ambachtelijke Belgische wafel te kunnen serveren.

En zo zijn er vele varianten op het spelletje ‘toeristje foppen’. Bussen vol met Chinese toeristen die hun zuurverdiende centjes hier uit komen geven voor écht Brugs kantwerk. Wat ze stiekem niet weten is dat er tegenwoordig niemand meer in Brugge nog aan kantklossen doet en dat al het kant wat verkocht wordt voornamelijk ‘made in China’ is. En zo gaat het met veel producten. Zet er het woord ‘artisinaal’ of ‘ambachtelijk’ bij, en opeens is het zeer geliefd bij de onwetende toerist. Ook de horeca is er veelal van belabberde kwaliteit en schreeuwend duur, want ja, de toerist geeft z’n geld er tóch wel aan uit en je ziet ze na hun bezoek tóch nooit meer terug. Dus we kunnen ze in dat geval gerust stoofvlees uit blik serveren en frieten uit de diepvries erbij….

Al bij al is er in Brugge dus weinig ‘echts’ meer te vinden en is de stad min of meer veranderd in een groot openlucht museum. Maar toch… vraag je de gemiddelde toerist of ze dit als storend hebben ervaren zal je een verbaasde, ontkennende reactie krijgen. Want ondanks alles is en blijft Brugge ‘n fantastische stad om te bezoeken, en het feit dat het er zo mega toeristisch is zien we graag door de vingers.

En zo ook met Hoi An. Wat een gek stadje is dat! Van oudsher was dit kustplaatsje een zeer belangrijk handelscentrum en één van de drukste havenstadjes van zuidoost-Azië. De oude stad hebben ze hier prachtig weten te behouden, en net als in Brugge is een wandeling door de kleine straatjes als een wandeling terug in de tijd. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Want van voor naar achter en van boven naar beneden is tegenwoordig alles, maar dan ook echt álles op het toerisme gericht. Elk winkeltje en elk restaurantje. De bekende avondmarkt verkoopt enkel nog maar toeristische prullaria souvenirs. Om de twee stappen word je aangeklampt door weer een andere opdringerige verkoper. Niks authentieks hier dus meer te vinden, maar evengoed… wat een sfeer!! En wat een gezelligheid! Prachtige stad om door te wandelen of te fietsen, met z’n grachten en mooie gebouwtjes. Als de zon ondergaat wordt het pas echt romantisch, met de sfeervolle lampionnetjes en kleurrijke lichtjes die overal worden aangestoken. De vele restaurantjes aan het water, waar je vanaf ‘t balkon met ’n cocktail in je hand het uitzicht over de mooi verlichte bootjes kan bewonderen. Nee, écht Vietnamees is het hier misschien allang niet meer. Maar het is hier wél echt genieten.

Hoi An by day
Hoi An by day
Hoi An by sunset
Hoi An by sunset
Hoi An by night... prachtig!!
Hoi An by night…
prachtig!!

20140921_191351[1]