⬆️ sneak preview (sound on!) ⬆️
(lees snel verder voor het volledige filmpje!)

Zo heb je nog nooit eerder in je leven een vulkaan van dichtbij gezien en zo doe je er opeens ‘effe’ twee achter elkaar! Onze eerste volcano experience was natuurlijk laatst die op Lake Toba, de supervulkaan met het allergrootste vulkanische meer ter wereld (heb je die babbel gemist? Lees ‘em hier nog snel even terug!). We spendeerden drie dagen op en rondom het meer, en potverdikkie Toba toch… wat was je mooi!

Maar eerlijk is eerlijk, die groene, heuvelachtige omgeving voelde natuurlijk niet erg ‘vulkanerig’ aan… Het werd dus hoog tijd om deze experience naar een next level te brengen! Gelukkig hoef je in het land van de vulkanen nooit lang om een vuurberg verlegen te zitten en binnen een paar uurtjes tijd bevonden we ons dan ook weer in een compleet nieuwe vulkanen wereld, genaamd Berastagi.

Als dat geen vulkanerige vulkaan is weet ik het ook niet meer!

Berastagi is een klein bergdorpje, welke zich precies tussen twee vulkanen in bevindt. Vanwege de hoge ligging is het er lekker koel en in tijden van de kolonisatie was deze plek dan ook mega populair bij de Dutchies, die hier graag de hitte uit het broeierige Medan kwamen ontvluchten.

Ondergetekende Dutchie (ikke dus) vond het koelere klimaat in Berastagi dan ook heerlijk! Dennis daarentegen vond het er maar wat koud (wel 20 graden!). Die moest opeens sokken en schoenen aan, oh the horror! Maar we kwamen hier nou eenmaal niet om een luie tropen vakantie te vieren, we kwamen hier natuurlijk om één van de twee vulkanen te gaan beklimmen…

Die Dennis, moest ie toch opeens sokken aan! Maar om daarbij ook nog een lange broek aan te doen ging hem toch écht iets te ver…

De desbetreffende vulkanen, Sibayak en Sinabung, zijn allebei actief. Sinabung, de grootste van de twee, is zelfs nog héél erg actief; na eeuwen van stilte begon deze in 2010 opeens weer lava en as uit te spuwen en sindsdien laat hij met regelmaat nog van zich horen. De laatste eruptie was zelfs nog afgelopen juni, waarbij hij een aswolk tot wel 7km hoog de lucht in spoot!

Met veel drama en poeha laat Sinabung nog graag van zich horen

Deze onrustige rakker is daardoor (én vanwege zijn moeilijkheidsgraad) enkel te beklimmen met een gids. Maar wij hadden ons laten vertellen dat je zijn rustigere broertje Sibayak ook heel goed zonder gids omhoog zou kunnen hiken! Daarnaast is de top van deze vulkaan wat minder hoog dan zijn grote broer (“slechts” 2200m) en dus zou de klim ook wat minder lang moeten zijn (zo’n 3 uurtjes omhoog). Voor ons dus een perfecte eerste échte vulkanen hike!

Vol enthousiasme en met nul verwachtingen doken we dan ook in de vroege ochtend opnieuw op vulkanen jacht, op weg naar de top van Sibayak.

Niet alleen het landschap van Berastagi is lekker ruig en dramatisch, de lucht kan er ook wat van!

Nu kan ik je natuurlijk wel gaan vertellen hoe de klim uiteindelijk precies gegaan was (pittig, lang en steil!), of beschrijven hoe het uitzicht was vanaf de top (adembenemend!). Ik zou kunnen proberen uit te leggen hoe het landschap bovenop een vulkaan eruit ziet (machtig, ruig en duister) of hoe het is om al van verre zijn krachtige geisers te kunnen horen spuiten (indrukwekkend! Zie preview).

Ik kan wel proberen te omschrijven hoe het voelt om daar totaal geïsoleerd van de buitenwereld, boven in zijn enorme krater te staan… en dan zelf ook nog als de enige twee levende wezens daar aanwezig! (Ik blijf me erover verbazen hoe ontzettend niet toeristisch Sumatra is…)

Dat massa toerisme hier, niet te doen! 😜 (die kleine stip daar in het midden, dat ben ik by the way…)

Maar weet je wat..? Eigenlijk moet je het zelf gewoon met je eigen ogen zien en ervaren!

Boffen wij even met Dennis en zijn nieuwe hobby! Hij heeft namelijk alwéér een bere gezellig filmpje voor ons in elkaar geknutseld, waarbij hij ons dit keer meeneemt naar de machtige top van Sibayak. En zeg nou zelf, een filmpje zegt meer dan 1000 woorden en foto’s toch!?

Het is een combi filmpje, van zowel onze tijd op het groene, heuvelachtige Toba alsook onze klim naar de mystieke top van Sibayak. Twee vulkanen voor de prijs van één! Jullie mogen dan uiteindelijk zelf beslissen welke vulcano experience het mooiste is, want wij weten het eerlijk gezegd écht niet!

Toba en Sibayak, here we go!