Dus…. we zijn ondertussen al bijna 3 weken in India en al lang en breed bekomen van de zogenaamde cultuurshock. 😉 Echter, bij gebrek aan goeie wifi hebben we helaas niet veel kunnen babbelen hier en lopen we dus al drie weken achter met onze verhalen! Hoe dan ook, laten we gewoon evengoed maar lekker bij het begin beginnen, en dat was in wonderlijk Mumbai! Reizen jullie weer gezellig mee?

De kleurige sari’s staan in fel contrast met de compleet zwarte burka’s die we voorbij zien komen. Mannen in lange gewaden met kleine witte hoofddekseltjes op. Snorren, baarden, stippen op het hoofd en werkelijk alle dames met een piercing door de linker neusvleugel. Getoeter en geschreeuw. Ondefinieerbare geuren, duizend en één verschillende kleuren. De immense drukte van de stad knalt van alle kanten en via elk mogelijke zintuig bij me naar binnen. Eén ding is duidelijk, we zijn nog nooit zó ver verwijderd geweest van de westerse wereld. Ik kijk naar Dennis en hoe ook hij de vele nieuwe prikkels tot zich neemt. Als vanzelf krullen mijn mondhoeken zich omhoog tot een kleine glimlach.“Toto, I’ve a feeling we’re not in Kansas anymore”.

We zien grote, lange houten kruiwagens voorbijkomen waar hele vrachten op vervoerd worden, enkel voortgeduwd door spierkracht. Mannen en vrouwen die van alles op hun hoofd met zich meedragen. Groepjes mannen die rondom de eetstalletjes bordjes met rijst naar binnen aan het werken zijn, allen staand en etend met hun handen. En dan de geiten, zo vreselijk veel geiten! Achteraf lezen we dat ons hostel zich blijkbaar in een zogenaamde “foute” buurt van Mumbai bevindt, waar je als toerist wellicht weinig te zoeken hebt. Een moslimbuurt (vandaar de vele burka’s), met straten die nooit lijken te slapen. En met het offerfeest voor de deur verklaart dat ook meteen de enorme hoeveelheid geiten in het straatbeeld hier. Ik snap de beschrijving maar half. Hoezo foute buurt? Het is hier prachtig! Ik kom ogen en oren te kort. Wil niks missen, tot elk klein detail aan toe, en als een spons probeer ik alle wonderlijkheden op te zuigen. Is dit nu wat ze noemen een cultuurshock?

We hebben de shock niet mogen ervaren in steden als Bangkok of Saigon. Welnee, vergeleken met Mumbai was het daar kinderspel! Zo makkelijk, westers en modern. Maar hier, in déze grote stad lijkt het alsof we tientallen jaren terug zijn gegaan in de tijd. Hier lijkt het alsof we in een soort 1001-nacht sprookje terecht zijn gekomen, of in één of andere documentaire van National Geographic ofzo. Verwonderlijk. Bizar. Hysterisch. Ik sta voor een moment even stil en kijk eens rustig om me heen, terwijl de drukte rondom mij gewoon doorraast. En wacht eens even… Zie ik daar nou echt een taxi met drie geiten achterin voorbij rijden? Ik geniet van al die wonderlijke dingen die ik zie. Als dít nou inderdaad die langverwachte cultuurshock is, dan mag die shock van mij best nog wel even duren…

In het vliegtuig voor de laatste keer nog even lekker aan de wijn
De wijn werd al snel omgeruild voor heerlijke chai (thee) streetstyle!
The dirtier the pot, the better the tea!
Potje cricket in de straten van Mumbai

We namen het openbaar vervoer om andere delen van Mumbai te verkennen. Waren we in Bangkok de hypermoderne skytrain gewend, hier in Mumbai bleek het toch ietsjes anders te gaan….

De “skytrain” van Mumbai
Kleurrijk treinritje
Aangekomen in het meer toeristische gedeelte van Mumbai mag een lekker fout toeristen-kiekje natuurlijk niet ontbreken

De “foute” wijk waarin wij onze dagen in Mumbai doorbrachten bleek gekend te staan voor het heerlijke, veelzijdige en vooral overvloed aan eten. Bijna alles gebeurt hier buiten bij de vele eetstalletjes, met hier en daar een achter de marktkraampjes verscholen overdekt eettentje. Voor foodies zoals wij een waar paradijs!! Vijf dagen lang hebben wij ons gestort op al die onbekende, kruidige en soms ondefinieerbare gerechten, wat een ontdekkingsfeest!

Na vijf dagen in fascinerend Mumbai doorgebracht te hebben, werd de drukte ons toch een beetje teveel (ik kan ondertussen geen getoeter meer aanhoren!!). Op naar onze volgende bestemming: Het zon-zee-strand overgoten Goa, om eerst eens lekker te genieten van een paar dagen ‘strandvakantie’. Maar daar over later meer!