Poeh poeh, we zijn gewoon nog steeds een beetje aan het bijkomen van ons heftige jungle avontuur . Waar we een paar dagen in de prachtige jungle van Sumatra hebben door gebracht en waar we zelfs orang oetans in het wild hebben gespot!

Sodemieters, wat was het een geweldige ervaring! En wat is de natuur toch prachtig! En wat waren we verbaasd door al die gekkigheden die we daar tegenkwamen..! Bomen in de meest rare vormen, dieren waar je niet eens het bestaan van afwist. Planten zo groot dat je jezelf voor eventjes een kaboutertje voelt…

Maar terwijl we ons daar in die magische wereld begaven, en vooral toen we die prachtige orang oetans in het wild aan het bewonderen waren, dwaalden mijn gedachtes zomaar een klein beetje af. En ik zag opeens heel levendig voor me hoe grote stukken van dat prachtige woud in lichterlaaie zouden staan en hoe al dat moois vernietigd zou worden alsof het niets was. Hoe die indrukwekkende bomen die tien keer zo oud zijn als jij en ik bij elkaar, volledig op zouden gaan in de hete vlammen. Ik zag die prachtige en onschuldige orang oetan daar hoog in de boom op zijn tak zitten en ik beelde me opeens in hoe hij wanhopig op de vlucht zou proberen te slaan, op het moment dat dikke rookwolken hem zouden omsingelen.

Je begrijpt, m’n arme natuurliefhebber,- en dierenvrienden-hartje brak daar en op dat moment in duizend en één kleine stukjes…

Ik moest daarbij ook opeens terug denken aan onze tijd in Maleisië, het jaar daarvoor, en hoe we daar voor de eerste keer op pijnlijke manier geconfronteerd werden met die gigantische palmolie industrie. Vanaf het moment dat ons vliegtuig daar namelijk zijn landing inzette, waren het enkel en alleen maar palmolie plantages die we door het raampje zagen, zo ver als ons oog maar kon zien. En ook tijdens onze fietstocht door het land passeerden we soms voor wel kilometers lang enkel en alleen maar rijen en rijen met oliepalmen. Het waren plantages die ooit ook regenwoud waren…

Om die verwoestende industrie opeens van zo dichtbij te zien en vooral de grootte daarvan, ik kan je zeggen; dat zet je wel even aan het denken!

Ik heb tijdens onze reis in Maleisië er nooit over gebabbeld hier, maar ik heb er toentertijd wél een stukje over gepost op m’n social media. En nu, na onze ervaring hier in het onbeschrijfelijk mooie Indonesische regenwoud, dacht ik dat dit een goed moment was om datzelfde stukje ook hier nog eventjes te re-posten. Want het probleem is helaas nog steeds actueel en ik zou het daarom graag nog even met jullie wil delen.

Het is in het Engels weliswaar, maar niet minder waar… hier nog eenmaal mijn ervaring en gedachtes van vorig jaar tijdens onze reis door Maleisië (en de sneaky rol die Nederland speelt in dit treurige verhaal), met daaronder wat tips hoe je de orang oetan en de rest van het oerwoud een beetje zou kunnen helpen (dit wel weer gewoon lekker in het Nederlands geschreven 😉). Mijn verhaal:

– Imagine that trees gave WiFi, we would all plant trees like crazy. Too bad they only provide the oxygen we breathe – 

As I’m riding my bicycle through the state of Kedah, hundreds of palm trees are surrounding me. Left, right, so many trees, as far as the eye can see. To some people all those palms may look like the ultimate tropical landscape. To me, it represents deforestation, habitat degradation, climate change, animal cruelty and violation of human rights. That’s because those trees around me are actual oil palms, and there is not much “tropical” about them.

Malaysia is the 2nd largest producer of palm oil (after Indonesia), and the world’s largest exporter. How much rainforest had to make room for the production of this oil already? Some might wanna say that it’s not the palm oil industry who is responsible for the destruction of Malaysia’s remaining forests, but illegal logging activities are. But where loggers go, palm oil plantations follow, and there is no possible recovery from that.

And while we’re talking about those logging activities here as well, what happens after logs have been cleared from the forest reserves? They will be marketed globally with the MTCS label, claiming the timber originates from sustainably managed forests. Malaysians knows that this is a farce, but don’t think it’s only Malaysia who has a large share in this “greenwashing” scam.

Our own Dutch market is the largest importer of “certified” and “sustainable” timber products from Malaysia (as well of palm oil). The Government of The Netherlands has announced the full acceptance of wood with this “sustainable” MTCS label, even though they are well aware of the violation of many human rights when buying this product. But it goes further than the government and the greenwashing of timber only.

Dutch-based banks like ABN AMRO, ING Nederland and Rabobank are structurally involved in scandals concerning destruction of rainforest and land-grabbing in Asia and Africa. By financing palm oil companies, these banks pave the way for serious human rights violations.

Thousands have lost their homes, local communities have been intimidated or imprisoned. Large swathes of forest have been cleared or burned down. Animals lost their natural habitat or were just burned or suffocated to death.

These banks refuse to acknowledge the structural nature of the palm oil sector’s issues and so they continue to pump money into these dubious businesses. They even dare to offer dozens of funds with a “sustainable label” to private investors, despite the fact that these funds (secretly) include dirty palm oil companies as well.

It’s a sad and dirty story, again one story that is mainly based on greed, where we choose profit over the environment, the planet and all it’s living creatures.

But at the end of the day, when all trees are cut down, when all the animals are dead and when all the air is unsafe to breathe, we might finally discover that we can not eat money after all…

#healtheworld

Niet alleen plant en dier hebben te lijden onder de productie van palmolie, maar ook mensenrechten worden zwaar geschonden in deze industrie, zoals bovenstaand filmpje laat zien.

Een reddingswerkers tilt een bewusteloze orang oetan het regenwoud uit
Welke van deze merken gebruiken wij allemaal wel niet op dagelijkse basis?
Behalve de orang oetan zijn er nog vele andere diertjes die ook slachtoffer zijn van de ontbossingen
Het resultaat van de ontbossingen in Kedah, Maleisië, één van de provincies waar wij vorig jaar doorheen zijn gefietst
Ons uitzicht vanuit het vliegtuig
Ook vele cosmetica producenten zijn groot afnemer van dit product
Welke bedrijven gebruiken de meeste palmolie?
Elke uur van de dag sterft er ergens één orang oetan
Maleisië is de grootste exporteur van palmolie, op de voet gevolgd door Indonesië. De twee landen leveren samen ca. 85% van de wereldproductie. Treurig genoeg zijn dit ook de twee enige landen in de wereld waar er nog orang oetans leven…

En dit is wat wijzelf vorig jaar in Maleisië zoal tegenkwamen, vanaf ons fietsje gezien:

Meer dan 90% van het leefgebied van de oerang oetan is de laatste 20 jaar vernietigd op Borneo en Sumatra. Alleen al op Maleisisch Borneo (wat zelfs het kleinere gedeelte is van dat eiland) is er ondertussen al regenwoud ten grootte van 4 keer Nederland verloren gegaan.

Woedend en met één vuist hoog in de lucht gestoken denk je nu misschien wel: ‘Wat een stelletje boeven! Ik wil geen enkel product meer waar palmolie in zit!’ Helaas is dat bijna onmogelijk, want palmolie wordt zo ontzettend veel gebruikt, namelijk in wel meer dan 50% van alle voorverpakte producten die je in je supermarkt vindt! Je kan het dus bijna niet volledig ontwijken, maar bedenk maar zo: alle beetjes helpen evengoed!

Wat je bijvoorbeeld wél kan doen:

Weet wat je eet. Check of er palmolie zit in producten die jij vaak gebruikt. En kijk eens of daar ook een palmolievrij alternatief voor te krijgen is.

Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen Calvé Pindakaas of Nutella meer op je bammetje te smeren, maar voor een “100% pinda“-pindakaas of een chocopasta zonder palmvet te kiezen. Of waarom niet eens helemáál gek doen en een keertje choco hummus proberen, een vegan variant van chocopasta. Ben je ook nog eens meteen hartstikke hip en trendy bezig en is je boterhammetje weer orang oetan vrij! 😜

Sowieso is minderen met bewerkte en voorverpakte etenswaren een goed en makkelijk idee. Kies dan gewoon wat vaker voor lokale en onbewerkte producten. Want producten die geen etiket nodig hebben, daar zit natuurlijk ook geen palmolie in verstopt!

Laat van je horen! Nu is het wel al een beginnetje als wij met z’n allen massaal geen Calvé meer zullen kopen, maar nog beter zou het zijn als we die pindakaas grootmacht ervan kunnen overtuigen om zélf over te schakelen op een andere olie! Geef bij bedrijven die je favoriete producten maken aan dat je wilt dat ze minder (of helemaal geen) dirty palmolie meer gebruiken.

Of laat op een andere manier van je horen en praat erover in je eigen privé kringetje. Zo kan je heel simpel je vergaarde kennis delen om zo wat meer bewustzijn te creëeren. Je zal er namelijk nog van staan te kijken hoeveel mensen er nog niks afweten van al deze dubieuze praktijken en zich daardoor nog van geen kwaad bewust zijn… Sharing is caring!

We eten niet alleen palmolie, we stoppen er onbewust ook geld in. Zonder dat je het weet steken ABN AMRO, ING en Rabobank jouw spaargeld in bedrijven die het regenwoud kappen. De drie banken samen zijn de afgelopen 8 jaar betrokken bij 118 schandalen in de palmolie-industrie. De banken hebben tussen 2010 en 2018 minimaal 4,9 miljard euro (!) in 14 palmoliebedrijven gestoken.

Laat daarom aan je bank weten dat je niet blij bent met hun handelen en vraag om meer transparantie. Of stap gewoon over! Op http://www.eerlijkegeldwijzer.nl kan je per bank uitvinden in welke bedrijven ze nou precies jouw zuurverdiende centen investeren.

Helaas houden alle banken zich op een bepaald level wel bezig met louche zaakjes (de schavuiten!), maar aan de hand van deze website kan je voor jezelf bepalen welke punten voor jou persoonlijk het zwaarst wegen (zoals dier en milieu, wapenhandel, schending van mensenrechten, belasting en corruptie etc. ) en welke bank dan ook het beste past bij jouw eigen idealen.

Verder kan je nog heel makkelijk milieuorganisaties in hun strijd voor betere omstandigheden steunen, door hun petities te ondertekenen. Zo worden er regelmatig petities opgezet die gericht zijn aan palmolieproducenten, multinationals en overheden. Hou de actiepagina’s van bijvoorbeeld Milieudefensie en Greenpeace in de gaten voor actuele petities.

Al met al zou er in een ideale wereld de regering, de banken en de grote bedrijven zoals Unilever natuurlijk hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het welzijn van de wereld boven winst moeten zetten. Maar we mogen daarnaast de kracht van de consument ook zeker niet onderschatten! Consumenten kunnen bewust de keuze maken wat ze doen met hun geld en dus welke bedrijven en methodes ze daarmee financieren. Door onze krachten te bundelen kunnen we samen misschien ooit de ogen van de grote boeven openen.. of ze tot die tijd in ieder geval proberen te raken in hun portemonnee!

Perfectie kan en bestaat helaas misschien niet, maar onthoud maar gewoon zo: ook alle kleine beetjes helpen! 💪😉

Het prachtige korte “infomercial” tekenfilmpje over het effect van de palmolie industrie. Dit filmpje werd al snel van de buis verbannen omdat deze “te politiek geladen” zou zijn. Maar reclames met producten die palmolie juist promoten is blijkbaar geen enkel probleem… Dit riekt naar stinkende lobby praktijken als je het mij vraagt!

Kijk en oordeel zelf: is het politieke propaganda, of gewoon een prachtig tekenfilmpje die op mooie geïllustreerde wijze de (keiharde) waarheid uitlegt?