We bewegen weer! Onze kennissen en vrienden in Vietnam hebben we allemaal kunnen groeten en we hebben weer mooie nieuwe herinneringen met ze gemaakt. Maar Vietnam hebben we voorlopig wel gezien, het wordt tijd voor nieuwe indrukken, nieuwe verhalen en nieuwe ontmoetingen. Dus we hebben onze reis weer in beweging gezet.

Hebben wij het trouwens al eens gehad over reizen met een budget? Voor degene die het nog niet doorhebben; wij reizen lowbudget. Héél lowbudget. Tuurlijk, we hebben in eerste instantie goed kunnen sparen om het leven te leiden welke wij leiden. En ja, ook na een jaar onderweg te zijn hebben wij heus nog wel een paar knaken op onze bankrekening staan. Maar rijk zijn wij zeker niet. En dan is het natuurlijk de kunst en de uitdaging om zo lang mogelijk weg te kunnen blijven met de (relatief weinige) centen die je hebt.

We zijn dan misschien niet rijk in geld, we zijn gelukkig wél rijk in tijd! Ja, tijd hebben we. Veel tijd. We moeten nergens zijn binnen een bepaald tijdslimiet. We hebben geen vluchten waar we aan vast zitten, werk of een huis wat op ons wacht. En dat is gek genoeg de rede waarom wij dus evengoed kunnen reizen zonder al te veel geld te hebben. Want regel nr. 1 als je lowbudget reist is: Reis langzaam. En dit mag je in de meest letterlijke zin van het woord nemen. Zelfs in goedkope landen zoals in die van Azië blijft transport toch de meest dure uitgave. En daarin geldt ook: hoe sneller het transport, hoe duurder.

Dankzij onze rijkdom in tijd hebben wij het geluk dat we ergens gerust wat langer kunnen blijven als we op een mooie plek zitten. Zo kan je ook meteen besparen op accommodatie, want als je ergens wat langer verblijft kan je áltijd een korting regelen op de kamerprijs. Prima! We hebben toch geen haast. En als we ons wél weer willen verplaatsen naar een volgende bestemming kunnen we net zo goed voor die trage slowboat of ‘n lange rit met de nachtbus kiezen, in plaats van een vlucht met een snel, maar veel duurder vliegtuig. Lekker langzaam. We hebben toch geen haast.

Weet je dat wij eigenlijk, zonder dat we het zelf wisten, onbewust meedoen aan een nieuwe hype? Een andere soort, trendy manier van reizen, steeds populairder onder vakantiegangers. Deze nieuwe trend heeft zelfs een officiele naam. Ze noemen het ‘Slow Travel’. Ja serieus, het heeft écht die officiele benaming. Er zijn tegenwoordig zelfs steeds meer Slow Travel reisbureaus, die speciale Slow Travel reizen aanbieden. Voorbíj zijn de vakanties waarbij je in één week vijf verschillende steden bezoekt. In drie weken een heel land doorsjezen om krampachtig tóch alle hoogtepunten gezien te kunnen hebben? Pffff… sóóo last year! Slow is tegenwoordig het sleutelwoord.

Met slow travel gun je jezelf de kans om meer te leren over één specifieke plaats. Op die manier leer je de plek pas écht kennen, met z’n lokale gebruiken, specialiteiten, cultuur en de mensen. Dit hoeft niet perse een lange reis te zijn, Slow Travel past ook makkelijk in een week. En het is zelfs steeds meer en meer populair onder de korte vakanties. Huur eens voor een week of 2 een appartementje in dat idyllische Italiaanse visserdorpje, waar je een week lang de tijd hebt om de omgeving te leren kennen. Ga lekker elke morgen koffiedrinken in hetzelfde koffietentje, waar ja na een paar dagen je bestelling niet eens meer hoeft door te geven, want je bent ondertussen al een ‘regular’. Koop lokale producten op de markt en bouw jezelf een feestmaal. Home away from home. Niet alleen ervaar je de plek veel intensiever, je leert ook nog eens het lokale leven van dichtbij kennen, iets wat nooit gebeurt als je in recordtijd van de ene must-see naar de andere sprint. Kwaliteit boven kwantiteit. Daarbij kom je ook véél uitgeruster van je vakantie terug. Want het reizen zélf blijft uiteindelijk toch het meest vermoeiende tijdens je vakantietripje. Dus blijf eens wat langer op één plek en rust op die manier eens écht lekker uit.

Leuk hoor, dat wij blijkbaar hip gedrag vertonen in het moderne reiswereldje. Misschien met een wat andere motief (het was voor ons vooral gewoon geldbesparend), maar wel met dezelfde voordelen. Dus staan we vandaag sinds lange tijd maar weer eens voor dag en dauw op om de bus te nemen. Elf uur lang uit het raampje staren, op naar de volgende bestemming waarvan we nu nog niet weten hoelang we er zullen verblijven. Misschien een dag? Een week? Een maand? Eerst maar weer op de bus stappen voor een lange, lange rit. Een rit die het grootste deel van onze dag in beslag zal nemen. Geeft niks. We hebben toch geen haast.

Vliegen van land naar land is natuurlijk het snelst....
Vliegen van land naar land is natuurlijk het snelst….
Maar met de (véél goedkopere) bus is het ook prima te doen!
Zelfs Dennis zit redelijk comfortabel
Zelfs Dennis zit redelijk comfortabel
Bootje varen worden we ook altijd blij van
Bootje varen worden we altijd blij van
De tuktuk is natuurlijk ook een ideaal transportmiddel
DCIM100GOPRO
Maar de benenwagen blijft met stip hét ultieme lowbudget vervoersmiddel